Dyrt att hoppa av fjärrvärmenät

Att koppla bort sig från fjärrvärmenätet i Alsike kan bli en dyr affär. Det har ett par husägare fått erfara. 30 000 kronor vill fjärrvärmeföretaget ha för att koppla ur serviceledningen till huset.

Knivsta2010-02-03 08:02
- Varken i avtalsvillkoren när vi tecknade abonnemanget eller på något annat sätt har Dalkia informerat om detta tidigare. Inte heller i Alsikebolagets information för fjärrvärme står något om detta. Inkopplingsavgiften ingick till och med i deras tomtpris, säger en av de drabbade villaägarna.

Han poängterar att den person som arbetar på Dalkia i Knivsta verkligen har varit hjälpsam och att beslutet att ta ut en avgift för urkopplingen kommer från Dalkias chefer.
Krister Samfors, chef över värmeproduktionen, svarar att det är självklart att företaget måste ta ut en avgift för vad det kostar att koppla bort villor ur systemet.
- Ingen vill väl ha ett rör eller en ledning som man inte använder i sitt hus. Även om det hade gällt elen hade elbolaget tagit en avgift för att koppla bort elledningen från huset, säger Krister Samfors.

Bakgrunden till att ett par villaägare nu vill säga upp sitt fjärrvärmeavtal är att Dalkia har höjt priset på den fasta delen av abonnemanget. Den villaägare som UNT har varit i kontakt med har nu en fast avgift på 4 600 kronor per år.
De hushåll som gör av med lite värme, exempelvis enpersonshushåll, vinner i och med prishöjningen på att gå över till el, som är en sämre uppvärmningsform ur miljöhänseende.
- Men det är egentligen inte priset som vi irriterar oss på, utan på att det ofta kommer prishöjningar och att man inte får reda på dem i tid, säger villaägaren.

Krister Samfors svarar att prishöjningen på den fasta delen är till fördel för de flesta abonnenterna.
- Vi har flyttat pengarna från den rörliga delen och lagt dem på den fasta. Nu är den fasta kostnaden 30 procent och på den delen räknas bara index upp varje år. Den rörliga delen, där kostnaden ökar i takt med bränslekostnaderna, blir mindre nu. Därför kommer de flesta att vinna på det här systemet. Och de som inte har hela uppvärmningen via fjärrvärme kan inte åka snålskjuts på dem som bara har fjärrvärme, säger Krister Samfors.
Enligt Dalkias siffror har man i Alsike 134 kunder som förbrukar 10-12 megawattimmar (MWh) per år och därmed tjänar på det nya systemet. Åtta kunder förbrukar 5-6 MWh per år och förlorar därmed på att den fasta avgiften höjs.
- För dem som drabbas mest av prisjusteringen handlar det om 860 kronor per år, medan 95 procent av våra kunder gynnas. Vi tycker inte att det här är en sådan stor fråga, säger Krister Samfors.

De drabbade villaägarna hoppas nu på att få hjälp från Energimarknadsinspektionen. På myndigheten har man bestämt sig för att ta upp ärendet till granskning.
- I juli 2008 trädde en ny lag i kraft som säger att kunderna ska meddelas skriftligen minst två månader i förväg vid prishöjningar och att fjärrvärmekunden har rätt att begära förhandling, ansöka om medling och säga upp avtalet innan de ändrade villkoren får tillämpas, säger Katarina Abrahamsson på Energimarknadsinspektionen.
Hon säger också att en fjärrvärmekund har rätt att säga upp ett avtal, utan att det ska kosta något.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om