I tunneln föreslås en gång- och cykelbana i kanten av väg 77.
Men flera Knivstapolitiker är missnöjda med planerna.
– Jag tycker det är bedrövligt att man inte gör det trafiksäkert för alla trafikslag, nu när trafikplatsen ändå ska byggas om, säger Björn Enskär (S).
Knivsta kommun har tidigare uppmärksammat Trafikverket på att något behöver göras åt de trafikfarliga avfarterna från motorvägen. På eftermiddagarna bildas, framför allt från Stockholmshållet, en kö ända upp på E 4, med risk för Knivstabilisterna att bli påkörda bakifrån. Och tiden för att komma ut på väg 77 blir längre för varje år.
Under det senaste kommunfullmäktigemötet uppmärksammade Björn Enskär (S) Knivstaborna på att Trafikverket snart kanske beslutar om att bygga om hela trafikplatsen.
– Ombyggnaden underlättar för biltrafiken, men det föreslås inga planskilda korsningar för att skydda gång- och cykeltrafikanter, säger Björn Enskär (S) som är mycket besviken på att kommunledningen inte med kraft har fört fram frågan till Trafikverket.
Han är besviken på att föräldrar även i fortsättningen måste skjutsa sina barn i bil till Brunnbybadet.
– E 4 ligger som en svart mur genom kommunen. Trots att vi ska vara en energismart kommun så kommer det inte heller i framtiden att gå att cykla förbi motorvägen, säger Björn Enskär.
Göran Nilsson (M) svarade att alla håller med om att planskilda korsningar för gång- och cykeltrafikanterna vore det bästa, men att Trafikverket för tillfället saknar pengar.
Ombyggnaden kommer att göra väg 77 enfilig genom tunneln under motorvägen för att på så sätt få plats med en dubbelriktad gång- och cykelbana. Cykelbanan placeras på södra sidan om vägen och kommer att förbindas med en ny gång- och cykelväg som passerar förbi bussterminalen på västra sidan om motorvägen bort till Brunnbybadet på östra sidan om E 4. Men Trafikverket skriver själv i sin utredning att planen inte är optimal. Speciellt i avfartsrampen från Stockholm finns risk att fordon kommer i hög hastighet mot platsen där cykelbanan korsar rampen. Därför föreslås att bilramperna smalnas av neråt dropparna, som är ett slags droppformade, enfiliga cirkulationsplatser.
Samtidigt bedöms planen på ombyggnaden acceptabel med tanke på de låga gång- och cykelflödena under motorvägen, enligt Trafikverket.
– Det stämmer att det är lite cykeltrafik där i dag för vem törs cykla där? Jag tycker det är dåligt att kommunledningen tänker att de ska spara åt Trafikverket också. Här borde vi i stället med kraft ha sagt att vi föreslår planskilda korsningar åt gång- och cykeltrafiken, säger Björn Enskär.