Tvillingarna Ian och Ines, 1,5 år, sover middag när UNT kommer på besök. Ellen Åkesson försöker väcka dem för fotografering och för att de ska kunna sova till kvällen, men det är lättare sagt än gjort. Ögonen på de små sötnosarna vill falla igen där de sitter i sin mammas famn.
Det är för barnens skull, för sin egen skull och för andra föräldrar som Ellen Åkesson kämpar för att Knivsta kommun ska starta barnomsorg på obekväm arbetstid.
– Det är orimligt att det ska vara så här. Sannolikt finns det många Knivstabor som jobbar nätter, morgnar och kvällar på Akademiska och ute på Arlanda. Det borde finnas möjlighet för alla att kunna jobba och ha barnomsorg. Eller vill de att folk ska flytta eller säga upp sig och gå på bidrag i stället? undrar Ellen Åkesson.
Hon flyttade till Knivsta i november och stortrivs i sin nya lägenhet intill stationen.
– Jag vill gärna bo kvar här. Framför allt känns det som en trygg plats för barnen att växa upp på, säger Ellen Åkesson som i många år har arbetat med hundar, som beteendeutredare och hundinstruktör.
Ian och Ines går på en förskola på dagtid två dagar i veckan, men för att kunna genomföra kvällskurser och lektioner behöver Ellen Åkesson anlita barnvakter flera gånger i veckan. Minst fyra personer är ”drabbade” av hennes situation. Barnens pappa jobbar på tolvtimmarsschema och bor på annan ort. När han inte kan ha barnen behöver Ellens bror, broderns sambo eller Ellens pappa rycka in.
– Ofta börjar mina kurser innan deras jobb slutar, så det är svårt att få ihop alla tider och det känns inte bra att lägga så mycket på andra personer.
Vissa gånger kan ingen släkting ställa upp och då tvingas Ellen anlita en barnvakt.
– Men det blir dyrt, cirka 1 500 kronor per pass, så de gångerna betalar jag för att jobba.
För några månader sedan tog hon för första gången kontakt med Knivsta kommun.
– Svaret blev att jag kunde kontakta någon annan kommun som har nattis. De sa att de inte har någon skyldighet att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Men enligt skollagen ska de sträva efter att erbjuda nattis. Ska de inte sträva efter att bli bättre? Det finns ju mindre kommuner än Knivsta som har nattis, säger Ellen Åkesson som kontaktade bland andra Sigtuna kommun.
Men ingen annan kommun var intresserad av att ta emot barn från Knivsta.
Senast det fanns nattis i Knivsta var för fyra år sedan då en dagbarnvårdare tog emot barn i sitt hem. Men verksamheten sparades in av den förra majoriteten och Kristdemokraterna, ett av de nu styrande partierna protesterade mot nedläggningen.
Finns det planer på nattis i Knivsta nu?
– Vi håller på och tittar på vad det skulle kosta och hur stort behovet är. Förra året var det under fem som hörde av sig till kommunen. Vi har inte fått siffrorna för i år än. Intresset kommer nog växa i takt med att befolkningen växer, säger Mimmi Westerlund (KD).
Skälen till att beslutet dröjer är enligt henne flera.
– Om vi ska anlita en dagbarnvårdare handlar det bland annat om att personen måste få sin dygnsvila, att vi måste se till att arbetstiden blir lagom lång.
Kan ni sluta avtal med en grannkommun?
– Ja, det är intressant att titta på om vi kan samverka på något sätt. Men då måste vi titta på hur vi på ett säkert sätt kan transportera barnen till nattiset i en annan kommun. Barnets bästa måste få styra när vi bestämmer hur vi ska lösa frågan.