Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, sker nerläggningen i så hög takt att det år 2050 inte kommer finns några svenska mjölkbönder kvar.
– Vi är två mjölkbönder kvar i Knivsta kommun. Vi får se vem som slutar först, säger Lars Jansson.
I Sigtuna kommun är situationen den samma.
I början av oktober besökte riksdagsledamoten Solveig Zander (C) och Boo Östberg (C), ordförande i Knivstas bygg- och miljönämnd, Lars Jansson för att diskutera den svenska mjölkindustrins problem och framtid.
Hur skulle Sveriges självförsörjning påverkas om svensk mjölkproduktion försvann?
– Generellt sett är det ett problem att vi är beroende av import och inte kan försörja vår egen befolkning med vår egen produktion av livsmedel. Skulle det uppstå en konflikt eller att vi blir utsatta för ett embargo som stryper importen så har vi problem. Den finns inte heller någon krisberedskap. På mindre än en vecka är det tomt i butikerna, säger Bo Östberg
Centern lade i sin skuggbudget fram ett "Mjölkpaket" med reformer om att bland annat slopa arbetsgivaravgiften för mjölkbönder.
Lars Jansson berättar att har en liten besättning på 22 kor. Gården tog han över efter sina föräldrar. Därför har han förhållandevis låga omkostnader till skillnad mot många moderna gårdar som investerat miljonbelopp i nya anläggningar.
Lars Jansson ser många problem, inte minst ett byråkratiskt regelverk. EU-stöden tycker han har fått för stor betydelse i svenskt jordbruk.
– Det är en konstig cirkus. Mjölkens andel i min omsättning har minskat från 90 procent till 50 procent sedan vi gick med i EU. Av min totala omsättning står EU-stöden står för 20 procent. Det vore bättre att få fullt betalt för mjölken i stället, säger Lars Jansson.
Boo Östberg är en förespråkare för närproduktion och tror att lokala gårdsmejerier, där den lokala kundkretsen köper andelar i anläggningen, är en lösning för framtiden. Lars Jansson inte är främmande för idén förutsatt att det finns en finansiering.
Men mjölkkrisen är inte enbart svensk utan något som påverkar hela Europa. För svenska mjölkbönder är problem flera. Det låga literpriset och ojämna konkurensvilkor jämfört med övriga mjölkbönder i EU är några av de främsta orsakerna. Att den ryska marknaden, som tidigare var en stor importör av mjölk, är stängd sedan ett år tillbaka har även en negativ påverkan. Den kilometerskatt som regeringen nyligen beslutade om att införa är ett kommande problem.
– Kilometerskatten som nu ska införas kommer slå hårt mot svenskt jordbruk. Regeringen tänker inte på övriga omkostnader som svenska bönder har, säger Solveig Zander.
Boo Östberg berättar att mjölkbilarna, tankbilar som hämtar mjölken på gårdarna, kör 13 mil per pass vilket är betydligt längre i dag än tidigare och att kostnaden för kilometerskatten måste tas någonstans.
På Solveig Zanders fråga om Lars Jansson har någon som vill ta över gården svarar han:
– Jag har två söner. Den ena säger att han vill bli bonde. Men jag vet inte om jag kan rekommendera att bli mjölkbonde.