Det var i mitten av april som UNT rapporterade att Knivsta kommun bland annat delat ut en enkät till boende på de två äldreboendena. Enkäten handlar om maten, och 60 procent var mycket nöjda med hur maten smakar, en siffra som var lägre än förväntat enligt utredningen. Knivsta kommun borde ha fått bättre betyg efter att ha satsat pengar på att bygga kök på varje våningsplan och anställa egna kockar, var slutsatsen i undersökningen. Den totala undersökningen visade dock att de äldre är nöjda med sina boenden.
– Slutsatsen om maten var väldigt konstig, med tanke på att flera äldre har gått upp i vikt och alla har verkat äta så bra. Vi börjar undra hur enkäten till de äldre egentligen utförts. I en enkät beror ju svaren mycket på hur man ställer frågorna, säger två anhöriga.
En annan anhörig, Bengt Kjällström, som har sin mor boende på Estrids gård har skrivit ett brev till kommunen där han säger att modern har det fantastiskt bra på äldreboendet.
Han har deltagit i välbesökta anhörigmöten och har tillsammans med sina syskon besökt sin mor fem gånger per vecka. Han anser att tolkningarna av svaren i enkäten och förväntningarna på maten kan vara felaktigt ställda.
”Jag har stor respekt för att kommunen vill hålla nere kostnaderna, men maten för våra äldre måste få kosta – det är en viktig del av deras liv. Det finns säkert områden man kan effektivisera och denna dialog pågår, men förstör inte det fina som byggts upp på Estrids gård med alltför snabba sparkrav”, vädjar Bengt Kjällström till politikerna.
Frågan är nu om politikerna kommer att avskeda äldreboendenas kockar utifrån enkäten som dessutom hade en mycket låg svarsfrekvens på Vilhelms gård.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M) svarar att de inte enbart kommer att grunda sina beslut på den kritiserade enkäten.
– Efter UNT:s artikel har vi fått in många synpunkter om hur man har frågat de äldre och om att maten är jättebra, men att kockarna kanske ibland provar ”ny” mat som flera äldre inte har som favoritmat, säger Göran Nilsson.
Hur utfrågningen av de äldre exakt har gått till, känner Göran Nilsson inte till, men han anser att de inte kan fatta beslut bara utifrån en enkät.
– De synpunkter som vi nu fått in muntligt och skriftligt måste vi också väga in. Jag var med i arbetsgruppen som utformade de nya äldreboendena och idén om att laga mat lokalt fick vi från Håbo, säger Göran Nilsson.
Han tror på att fortsätta att laga maten lokalt, men säger att kommunen samtidigt måste minska sina kostnader. Kostnaderna per plats inom äldreomsorgen i Knivsta är högre än genomsnittet i landet, enligt undersökningen.
– Kanske kan vi behålla den lokalt lagade maten, men ändå sänka kostnaderna genom att matintresserad vårdpersonal får laga mat under en ansvarig kokerska i stället. Så gör de i Håbo, säger Göran Nilsson.