Den här onsdagsförmiddagen är det babycafé och hela 60 mammor och bebisar har hittat till lokalen som ligger i gamla Servicehuset, bakom Knivsta station.
– Det är väldigt bra att kunna gå hit. Här har jag lärt känna andra föräldrar med barn i samma ålder och här kan man fråga personalen om allt. Häromdagen fick vi exempelvis träffa en tandhygienist som gav oss råd om nappar och tandborstning, säger Frida Hörling, en av fyra mammor som sitter på golvet och pratar medan barnen undersöker olika leksaker och leker lite med varandra.
Att det mest är mammor som kommer till babycaféet förklaras av att barnen är så små att många fortfarande ammar. I Fröhusets övriga grupper brukar fler pappor vara med.
– För alla som är nyinflyttade i Knivsta och kanske inte känner någon sedan tidigare är den här verksamheten perfekt, säger Linda Skatt, en annan av föräldrarna.
Det enda hon och de nya vännerna saknar av Fröhuset är utökade öppettider. Men trots att trycket är så hårt på familjecentralen, och antalet barnfamiljer ökar för varje dag i Knivsta, så ökar inte politikerna anslagen.
Förskolepedagog Karin Cervenka är samordnare för Fröhuset. Hon säger att verksamhetens huvudsyfte är att ge stöd och vägledning i föräldraskapet, men också att föräldrarna ges möjlighet att skapa sociala nätverk.
Genom att erbjuda familjernaförutsättningar till en stimulerande och utvecklande tid under barnens uppväxtår kan man tidigt förebygga och motverka negativ social utveckling.
– I dag överöses föräldrar av information och krav från olika håll, samtidigt bor många långt bort från sina naturliga nätverk. Bland annat därför har Fröhuset en viktig uppgift att fylla i dagens samhälle, säger Karin Cervenka.
Till sin hjälp har hon förskollärare Marie Borgenfalk. Då och då finns även en diakon och relationspedagog, en barnmorska och en distriktssköterska på plats. Hos Carina Hedman som är diakon och relationspedagog kan man boka samtal, något som många passar på att göra här. Även en socionom, Mia Örde, arbetar på Fröhuset och en psykolog ingår i teamet vid Fröhuset.
– Vi jobbar ju med samma familjer fast före och efter förlossningen. Genom Fröhuset blir det mycket kortare kontaktvägar mellan oss och bättre samarbete för familjerna, säger barnmorska Johanna Hardy och distriktssköterska Eva Arnerlöv.
Före förlossningen erbjuds föräldrarna att gå en föräldrautbildning med sju träffar före förlossningen och sex träffar efter.
– Det är vi i Fröteamet och våra kollegor från MVC, BVC och Sinnligt som ger utbildningen, barnbibliotekarien från Knivsta bibliotek medverkar också. Träffarna handlar om en förlossningsförberedande del, anknytning, vikten av språk och kommunikation, parrelationen, uppföljning efter förlossningen, barnmat, infektioner, barnsäkerhet och barns behov, säger Karin Cervenka innan hon samlar alla i en stor ring för en sångstund.
Efter sångstunden träffar vi Lena Bergcoutts med dottern Ronja, 8 månader och Catharina Runarsson med dottern Abra, 8,5 månader.
– Jag är nyinflyttad och tycker att Fröhuset är välorganiserat och bra. Här kan man komma ut lite och få höra hur andra har det, få höra att man inte är ensam om att barnet sover dåligt exempelvis, säger Lena Bergcoutts.
Fröhuset arrangerar ibland också föreläsningar för allmänheten. Närmast stundar en föreläsning i Knivsta kommunhus 13 november.
– Då kommer föreläsare och författare Jana Söderberg hit för att tala om att stärka barns och ungdomars grundtrygghet och självrespekt och även sin egen, säger Karin Cervenka.