När ska man ge belöningar? När ska man ta strid? Är det bra med fasta rutiner? Frågorna är många för de flesta föräldrar och allt fler känner sig osäkra i sitt föräldraskap. Mot bakgrund av det har Statens folkhälsoinstitut tagit fram ett utbildningsmaterial som heter Familjeverkstan. Studieförbundet Bilda har i sin tur tecknat ett avtal med Folkhälsoinstitutet om att sprida materialet ut över landet genom att starta studiecirklar.
I Knivsta är det Lotta Wiström och Marie Borgenfalk från Sinnligt barnmorskemottagning som tagit initiativet till att starta kurserna i samarbete med Anders Jarl från Gredelbykyrkan. Alla tre kommer att vara kursledare.
– Vi har samarbetat tidigare och jag tycker att det här är något som är väl värt att testa. Jag tror att det behövs mer diskussioner föräldrar emellan, säger Anders Jarl, som sedan han började arbeta i Knivsta för fem år sedan bland annat har lett pappakaféer och hjälpt Thunmanskolan med samtalsgrupper för killar.
Gredelbykyrkan har under senare tid även arrangerat föredrag för föräldrar.
– Efter det senaste föredraget, som hölls av Ola Dorve, passade vi på att ställa frågan om det finns ett intresse för att fortsätta diskutera föräldraskapsfrågor i studiecirkelform, och det fanns det. Några föräldrar anmälde sig direkt, säger Anders Jarl.
Han tror att även om alla föräldrar inte har varit med om exakt samma saker så kan man ändå känna igen sig i mycket som andra upplever som föräldrar.
– Och jag tror att man kan ha nytta av att diskutera med andra om deras erfarenheter.
Under maj kommer mer konkret information om var och när deltagarna ska träffas, men redan nu går det att anmäla sitt intresse.
– Vi kommer att ha max åtta deltagare per grupp och nio träffar per grupp. Varje kväll inleds med att vi tittar på en kort filmsekvens som skildrar vardagliga familjesituationer. Filmerna fungerar sedan som ett underlag för gruppens samtal, säger Anders Jarl.
Mellan träffarna får deltagarna också hemuppgifter med praktiska övningar. Syftet med Familjeverkstan är att stärka samspelet mellan barn och föräldrar genom positiv uppmärksamhet, klar kommunikation och genomtänkt gränssättning.
– Varje träff har ett tema, så vi kommer bland annat att prata om umgänge och lek, rutiner och förberedelser, uppmuntran, belöningar, gränser, rädsla och jämställdhet. Något som är viktigt i sammanhanget är att de som deltar i en grupp inte får berätta för utomstående om vad som sägs i gruppen, säger Anders Jarl om hur verksamheten kommer att gå till.