UNT har i tidigare artiklar skrivit om att hemtjänsten i Knivsta har ekonomiska problem. Årets budget har överskridits med 4,7 miljoner kronor och nedskärningar ska göras.
– Vi började redan före sommaren att skära ner på vikarier. Vikarierna kommer till stor del att försvinna, men de fast anställda kommer att behöva vara kvar även i framtiden, säger Tommy Nyberg, tf chef och Helena Lindfelt, tf chef på viss tid samt samordnare.
Tommy Nyberg är den som utredde hemtjänsten åt Knivsta kommun och han har varit chef över hemtjänsten under en övergångsperiod för att sätta i gång effektiviseringsprocessen. 20 december avslutar han uppdraget och efter årsskiftet ska en ny ordinarie chef vara anställd.
Bakgrunden till att hemtjänsten i Knivsta fått ekonomiska problem är att antalet brukare har minskat från 170 till 94. Den största minskningen skedde då de nya äldreboendena byggdes.
– Flera som hade hemtjänst fick då en plats på äldreboende i stället. Men samtidigt som antalet brukare minskade så minskade inte antalet anställda i hemtjänsten i samma omfattning, säger Tommy Nyberg.
I dag finns 32 fast anställda och sammanlagt 6-7 heltidstjänster för vikarier om man räknar ihop alla vikariernas timmar. Ett annat problem som hemtjänsten brottas med är att de äldres biståndsbeslut inte alltid motsvarar deras behov, något som också gör det svårt att lägga scheman och anpassa personalen till behoven.
– Vi jobbar nu med att öka effektiviteten och personalen är helt fantastisk. På grund av en turbulent chefssituation, med många chefer på kort tid, har de tidigare inte haft gemensamma rutiner och riktlinjer att arbeta efter, säger Tommy Nyberg.
Nu sker en effektivisering av arbetet och de flesta idéerna om hur ledningen ska lösa olika frågor kommer från dem som arbetar på fältet.
– Det är ett otroligt engagemang bland de anställda i den här personalgruppen, säger Tommy Nyberg som tidigare har arbetat i andra kommuner.
En av undersköterskorna, Camilla Jakobsson, som numera arbetar med att planera de dagliga turerna till hemtjänsttagarna, tror att engagemanget har att göra med att många har arbetat en längre tid i Knivstas hemtjänst.
– Omsättningen på personal är mycket låg här. Jag tror att det beror på att vi trivs att jobba ihop och det är ju bra även för dem vi åker till, säger Camilla Jacobsson.
Enligt tidigare enkäter så har nästan alla hemtjänsttagare visat sig vara nöjda med vad de får. Även efter besparingarna hoppas de ansvariga att kunderna ska vara nöjda.
– Vi måste skära ner så att kunderna inte märker det, säger Camilla Jacobsson.
En tredje orsak till den dåliga ekonomin är att det inom hemtjänsten förekommer en del ”bomjobb”. Det vill säga när personal åker ut för att hjälpa någon, men personen inte vill ha någon hjälp tack vare besök från släktingar eller annat.
– För att kunna veta vem som har besökt en kund och hur länge den personen varit där så ska personalen registrera sig med mobilen. Men vid exempelvis bomjobb har inte alltid detta skett och då har hemtjänsten inte fått betalt för den arbetstiden. Men framöver ska alla registrera sig hos kunderna, säger Tommy Nyberg om hur besparingarna ska gå till.