Det är torsdag eftermiddag och ganska kallt ute, men det hindrar inte hundägare från Knivsta att ta sig ända till ett ridhus i Bälinge för att få en lektion av Knivstabon och Sveriges världsmästare i agility, Malin Elfström.
– Varannan vecka under vintern kommer Malin hit och hjälper oss med finliret, det där lilla extra som krävs för att hundarna inte bara ska kunna ta sig genom en bana felfritt, utan också kunna göra det väldigt snabbt, säger Anja Jurestam, som har två hundar som hon tränar agility med.
Runtom oss hörs spridda skall från de hundar som inte får hoppa över hinder och springa i tunnlar för tillfället. Alla tittar längtansfullt mot banan och har svårt att stå still tills det är deras tur. Agility är en egen del av Knivsta brukshundklubb och det tränas i olika grupper flera gånger per vecka. Den här eftermiddagen är det träning för unga hundar, även kallade ”tonåringarna”. De är alla ett- till tvååriga nybörjare av olika raser som ska debutera i en tävling för första gången under våren. Brukshundklubben har också grupper för träning av lydnad. Här finns exempelvis valpkurser, allmänna lydnadskurser och ekipage som tränar för att tävla i lydnad.
– Unghundkurserna handlar exempelvis om grundläggande vardagslydnad som inkallning, att hunden ska kunna sitta stilla vid sin ägare, sitt och ligg och liknande, säger Linda Ljungberg, tränare sedan fem år tillbaka.
Hon tycker att det är roligt att kunna hjälpa folk i alla åldrar att hitta verktyg för ett bra hundägande.
– Man kan faktiskt också lära gamla hundar att sitta, även om man kanske får jobba lite mer då. Överhuvudtaget handlar det mycket om konsekvens och att man har ett öppet, positivt sinne när man ska lära hundar saker, säger Linda Ljungberg.
Utöver brukshundsklubbens aktiviteter, träningar och tävlingar så finns i Knivsta även kompisgrupper som brukar träffas för att låta sina hundar leka med varandra. En annan klubb är Knivsta hundungdom som 2007 bröt sig ur Knivsta brukshundklubb.
– Bakgrunden var att tillväxten är lite dålig inom vår sport och att vi fick andra möjligheter att söka bidrag och stöd då vi bildade en ungdomsförening, säger Malin Karlsson, ordförande i Knivsta hundungdom.
Föreningen har nu 80 medlemmar i åldrarna 7–25 år.
– Vi har ett nära samarbete med Knivsta brukshundklubb, men tror att det är en fördel att ha särskild ungdomsverksamhet. I alla andra sporter finns ju barngrupper och på så sätt kan de som är med få kompisar i samma ålder med ett gemensamt intresse, säger Malin Karlsson.
Utöver att ha kurser som syftar till att skapa en bra relation mellan hund och ägare och samspelta ekipage i olika grenar så har ungdomsföreningen nyligen också startat en kurs i freestyle, en ny officiell tävlingsgren inom hundsporten.
– Det är en väldigt underhållande gren att titta på och handlar om en form av dans med hund. Man sätter ihop en koreografi till musik, berättar Malin Karlsson som när hon var tolv år bytte sitt fotbollsintresse mot hundar.
– Jag tog min pappas jakthund och började träna den. Till slut förstod mina föräldrar att jag menade allvar och köpte min Shetland Sheepdog Elliot och skjutsade ner mig till hundklubben, säger Malin Karlsson.