Fattiga barn blir fattigare - rika barn rikare

Klyftan mellan rika och fattiga barn i Sverige ökar, visar en ny rapport från Rädda Barnen. Uppsala län ligger dock bättre till än riksgenomsnittet när det gäller andelen fattiga barn och Knivsta är en av de kommuner som ligger bäst till i hela Sverige.

Foto: Scanpix

Knivsta2008-03-25 12:54
Enligt Rädda Barnen lever 12,6 procent av barnen i Sverige under sådana ekonomiska förhållanden när det gäller ekonomi och boende att de kan klassas som fattiga. Barnfattigdomen i landet har sjunkit under hela 2000-talet, men samtidigt konstaterar Rädda Barnen i sin rapport att klyftorna mellan rika och fattiga barn ökar. De kommuner och stadsdelar där barnfattigheten tidigare har varit hög stiger samtidigt som barnfattigheten i de delar av landet och städerna minskar där den tidigare har varit låg.

I Uppsala län har Knivsta kommun den lägsta andelen fattiga barn med 5,5 procent, vilket också är det sjunde lägsta i hela landet. Uppsala kommun ligger högst i länet med 12,1 procent, vilket stämmer överens med bilden att problemet är större i städerna än på landsbygden. Ingen av kommunerna i Uppsala län ligger dock över riksgenomsnittet.
Samtidigt som det blir större skillnad mellan områden med rika och fattiga barn sjunker barnfattigdomen i Sverige, konstaterar Rädda barnen i sin rapport.

De barn som trots det har en ekonomiskt utsatt situation är framför allt barn med utländsk bakgrund och ensamstående föräldrar där över hälften av barnen klassas som fattiga. Motsatt gäller att barn med föräldrar som lever tillsammans är klart underrepresenterade och att endast drygt tre procent av dessa barn räknas som fattiga.

I undersökningen är Eskilstuna den kommun som har högst barnfattigdom medan Lomma i Skåne ligger lägst.
FAKTA
Andel fattiga barn samt ranking i landet
Knivsta:5,5 7
Håbo: 8,1 71
Östhammar: 8,2 54
Enköping: 8,9 77
Älvkarleby: 11,8 186
Tierp: 12 193
Uppsala: 12,1 196

(Sigtuna kommun har en andel på 13,2 procent och rankas 232:a)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om