– Kanske är det för att vi tycker det är roligt att gå till matsalen, säger några av elever.
Den här veckan är det temavecka i Brännkärrsskolan. Efter ett förslag från eleverna serveras mat från länder som några av eleverna har anknytning till.
– Det är kul att få prova mat från andra länder. Man vet ju inte annars vad de får för mat där, säger Edit Jonsson, en av eleverna i årskurs 4.
Under måndagen var det finskt tema. Här serverades bland annat finsk korvsoppa, ur högtalare ljöd finsk hårdrock som några elever valt ut, här hänger egenritade kartor och vimplar målade i olika länders färger.
– Vi kommer att ha mat från Finland, Grekland, Asien, Tyskland och England den här veckan. Det finns ännu fler förslag på länder som vi kanske kan ha med nästa gång om vi gör fler sådana här veckor, säger Monica Westerling.
Tillsammans med skolans kokerska, Anne Alvärn, sköter hon hela köket och matsalen åt förskolans och skolans drygt 300 barn.
Som om det inte vore nog med att laga all mat samt sköta servering och disk, så har de två måltidsanställda också lyckats med att få barnen tycka det är roligt att gå till matsalen.
– De är jättesnälla och roliga. När vi fick fisk en gång så gick Monica omkring i en rolig pingvindräkt eftersom pingviner gillar fisk, säger bland andra Tilde Söderback och Josefine Persson om varför de tycker om att gå till matsalen.
Andra mindre förändringar som att personalen en gång hade mexikanska hattar på sig, att det finns LED-lampor som ser ut som levande ljus på borden, att några barn fick ha en dansuppvisning på lunchen eller att Monica Westerling denna dag har målat finska flaggan i sitt ansikte är saker som eleverna uppskattar.
Men hur är maten?
– Den är ganska god. Vi får alltid en maträtt och en soppa att välja mellan. Vi får också äta soppan i tekoppar. Det är godare att äta soppa så och bättre för de små barnen, säger bland andra Lisa Gille och Emil Gustafsson Leopoldson.
Däremot tycker eleverna att det är tråkigt att stå i kö när man är hungrig.
– Och det skulle vara bättre om man hade mer tid på sig att äta för dem som inte äter så fort, säger bland andra Hugo Björnemo.
Övriga dagar den här veckan kommer barnen att få äta pastagratäng med olivröra från Grekland, en asiatisk wok, korv och potatis med bacon tillagat på tyskt vis, samt Fishs and chips.
Eleverna i klass fyra tycker att det är bra att de får vara med och bestämma och de har även en del nya förslag inför framtiden.
– Kanske kan varje klass få föreslå maträtter varje gång det är kökets val på matsedeln. Förut fick vi efterrätt en gång. Det kanske man skulle kunna ha fler gånger? säger eleverna i klass 4.