Alla kommuner, utom Håbo, har sagt ja till att ta emot det ökade antal ensamkommande flyktingbarn som beräknas komma nästa år. Men när det gäller nyanlända familjer med flera som fått uppehållstillstånd, en grupp som också beräknas bli större, så har politikerna i flera uppländska kommuner ännu inte gjort några överenskommelser med länsstyrelsen.
Tvekan till att säga ja handlar i de flesta fall dels om bostadsbristen, dels att det tog lång tid att forma nya styren i kommunerna efter valet.
Uppsala är den kommun som av Migrationsverket och länsstyrelsen anses kunna ta emot den största ökningen i länet. Här ökar fördelningstalet från 50 personer 2014 till 750 nästa år.
– Vi kommer på grund av bostadsbrist inte kunna ta emot 750 redan nästa år, men vi har goda förutsättningar att ta emot fler kommande år, säger kommunalråd Erik Pelling (S).
I februari eller mars tror han att kommunstyrelsen kan fatta beslut om ett exakt antal för 2015.
– Vi jobbar för fullt med frågan. Vi kommer att bygga mycket de närmaste åren så även om vi inte kan ta emot alla nästa år så ser det bättre ut på bostadssidan för alla framöver, även för flyktingar, säger Erik Pelling.
Exakt hur många färre än 750 personer kan han inte uppge i dagsläget.
– Vi vet inte än. Men klart är att vi vill höja Uppsalas ambitioner, samtidigt som vi vill vara realistiska och inte säga att vi tar emot fler än vad vi kan uppfylla, säger han.
I Knivsta har man trots ett kraftigt nybyggande en viss bostadsbrist eftersom inflyttningen är stor. Här är fördelningstalet 57 nästa år. I år tar kommunen emot 35 personer utöver de ensamkommande flyktingungdomarna.
– Ambitionen är att ta vår andel. Vi bygger så mycket som möjligt, men sedan får vi inventera vad vi har för andra möjligheter. Före detta servicehuset skulle vi exempelvis kunna anpassa till bostäder för nytillkomna, säger kommunalrådet Klas Bergström (M).
Han säger också att de tittar på hur man gör i Ekerö kommun. Där har kommunen gått ut till privatpersoner och frågat om de har möjlighet att hyra ut rum eller stugor.
– En del har två hus på gården så på så sätt kanske man kan hitta ytterligare bostäder, utöver hos de vanliga hyresvärdarna, säger Klas Bergström.
Hebys kommunalråd Marie Wilén (C) säger att hon tror att de kommer att kunna ta emot de 49 personer som Migrationsverket har föreslagit för 2015. Men det slutliga beslutet fattas inte förrän i januari.
– Vi har klarat att ta emot 40 personer i år och jag tror att vi kommer att kunna ta emot 49 nästa år. Vi har viss bostadsbrist och behöver öka bostadsbyggandet kommande år, men bostadsmarknaden står inte helt still i Heby, säger Marie Wilén, bland annat.
Fotnot: Utöver ensamkommande barn och andra flyktingar så finns också asylsökande som ordnar eget boende från början och som bor kvar där även efter att man fått uppehållstillstånd. Ungefär hälften av alla asylsökande bor i eget boende.