Cirka 15 nya villor, seniorboenden och en förskola. Det är vad markägaren Anssi Halme föreslår i Lagga.
– Allt är i sin linda än. Vi har just fått i uppdrag av bygg- och miljönämnden att påbörja arbetet med ett detaljplaneprogram. Det första som kommer att ske är att vi sätter upp en tidplan och sedan ska vi kontakta berörda fastighetsägare, säger Marie-Louise Elfström, arkitekt, på Knivsta kommun.
Det finns både för- och nackdelar med att bygga mer i Lagga kyrkby. Fördelarna handlar om att servicen i området kan förbättras och behållas ju fler som bor här. Nackdelen är att kyrkbyn ligger i den riksintressanta Storåns dalgång med mycket höga natur- och kulturvärden. Här i närheten ligger exempelvis Långhundraleden som har många gravfält och andra lämningar omkring sig.
Bakom en del av byggplanerna ligger fastighetsägaren och Knivstabon Anssi Halme. Han har ansökt om att få stycka av 15 tomter för villabebyggelse. Han är också positiv till att bygga seniorboenden för äldre i Lagga och en förskola om det behövs.
– Jag tror att det finns ett stort intresse för att bo i Lagga som är ett naturskönt område med bara tio minuters bilväg till Uppsala. Men exakt vad som kommer att byggas och hur mycket är för tidigt att säga. Jag är öppen för olika förslag, synpunkter och tankar, säger Anssi Halme.
Han är medveten om att miljön är känslig att bygga i och säger att tanken är att skapa en Bullerbykänsla i det som byggs så att nybyggnationen förstärker den kulturhistoriska miljön, i stället för att hota den. Samtidigt har kommunens politiker i sin översiktsplan angett just Lagga kyrkby som ett utvecklingsområde på landsbygden. Här finns möjlighet att bygga 10 till 30 nya bostäder enligt översiktsplanen från 2006.
Den andra fastighetsägaren är Svenska kyrkan. Deras önskan är att stycka Lagga prästgård i tre fastigheter.
Marie-Louise Elfström på Knivsta kommun säger att Lagga enligt översiktsplanen och politikerna är ett utvecklingsområde som är lämpligt att bygga ut, samtidigt som kommunen kommer att vara mycket noga vid planeringen av en utbyggnad.
Kan det bli dyrare och krångligare att bygga här än i andra områden?
– Eftersom det finns stora natur- och kulturvärden måste planeringen göras extra noga. Vi kommer att ställa höga krav på var bebyggelse i området planeras och hur mycket det ska byggas, säger Marie-Louise Elfström.
Att Lagga ändå har utsetts till ett av kommunens utvecklingsområden beror enligt henne på att här finns service till invånarna som kan utvecklas om befolkningsunderlaget växer.
– Här finns exempelvis ett reningsverk med tillstånd att ta emot avloppsvatten från ytterligare 25 fastigheter och här finns skola som behöver elever för att leva vidare. Dessutom är det en stor efterfrågan på bostäder i området, säger Marie-Louise Elfström.
Så småningom kommer kommunen att bjuda in alla Laggabor till informationsmöten om utbyggnadsplanerna.
Fler kan få bo i Lagga
Lagga kyrkby ska förtätas. Men innan något beslut fattas om att bygga i den kulturhistoriskt känsliga miljön så kommer Laggaborna att få säga sitt vid samrådsmöten.
Lagga ska förtätas.
Foto: Maria Lindblom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!