Fler platser krävs för att avlasta anhöriga

Avlastningsplatserna för personer som vårdas av anhöriga räcker inte i Knivsta. Nu finns idéer om hur man kan få till fler platser här.

Knivsta2015-01-15 10:10

Knivsta. Lillemor Larsson är en av många som i dag vårdar en närstående i hemmet och som är beroende av att få avlastning ibland för att orka. ­Hennes man råkade ut för en cykelolycka och fick en hjärnskada för snart två år sedan, vilket gör att han behöver hjälp med det mesta.

– Jag vill gärna veta när Knivsta kommun kommer att bygga ut antalet avlastningsplatser, säger Lillemor Larsson, som nyligen fick besked om att de ska få mindre avlastningstid än tidigare.

Hon har hittills haft avlastning var fjärde vecka för att hinna vila. En gång i veckan får hon också hjälp så att hon hinner i väg för att handla mat och gå på apoteket. Resterande tid tillbringar Lillemor Larsson i sitt hem.

– Den här hjälpen har räckt för att jag precis ska orka. Men nu har jag fått besked om att vi inte ska få hjälp var fjärde vecka, utan nu blir det mer sällan, säger Lillemor Larsson som liksom andra anhörigvårdare drabbas då platserna inte blir fler i samma takt som kommunen växer och behovet ökar.

Att många anhöriga vårdar närstående i hemmet i dag beror på att det i Knivsta som i de flesta andra kommuner är ont om platser i äldreboenden, eller särskilda boenden som de kallas. Det säger kommunens anhörigkonsulent ­Janina Frid som är anställd av Knivsta kommun för att stötta anhöriga i kommunen och hjälpa dem att hitta det stöd som finns.

Göran Nilsson (M), ny ordförande för kommunens socialnämnd, svarar att han fått signaler om att det kan behövas mer stöd åt dem som vårdar anhöriga, men att den nya nämnden inte har hunnit diskutera frågan än.

– Kanske kan en långsiktig lösning vara att ta fram fler platser i boendeformer som inte är så kvalificerade som ett särskilt boende är, säger Göran Nilsson.

På vilket sätt kan ni göra det?

– Jag tror att en lösning kan vara att ta fram nya platser i ett lättare trygghetsboende som kan avlasta anhöriga, i stället för att skapa fler platser på Estrids gård som är ett särskilt boende med mer kvalificerad vård och omsorg, säger Göran Nilsson och nämner att kommunen utöver det skulle kunna köpa vanliga bostäder i Rikshems nya hus nedanför äldreboendet Estrids gård.

Genom att starta platser i så kallat trygghetsboende skulle kommunen kunna få en lägre kostnad per avlastningsplats. En annan besparing skulle förmodligen bli att kommunens avgifter till landstinget skulle minska. I dag betalar kommunerna för varje patient som blir kvar på sjukhus under sin rehabiliteringstid efter att de är färdigbehandlade.

Platserna i äldreboenden

I dag finns tolv korttidsplatser i Knivsta kommun, varav tio är avsatta för personer som är färdigbehandlade på sjukhus och behöver rehabilitering innan de kan flytta hem. Två korttidsplatser finns för personer som vårdas av anhöriga i hemmet. Samtliga platser är inrymda i äldreboendet Estrids gård. För demenssjuka som vårdas hemma finns även Smultronstället på Vilhelms gård med dagverksamhet och avlastningsplatser för korttidsboende.

Läs mer på sidorna 18-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om