Fler pojkar knarkar i Knivsta
Var sjätte pojke i årskurs nio i Knivsta har provat narkotika, vilket är en rejäl ökning sedan 2007. Det visar en ny kartläggning som också kommer fram till att berusningsdrickandet ökar hos flickor i samma ålder.
- Det verkar finnas ett intresse och engagemang i kommunen för att ta tag i de här frågorna tillsammans och det känns jätteskönt, för det handlar om att få till samverkan. Arbete med de här frågorna sker redan i kommunen, men på många olika håll, säger Paula Lindqvist Grinde som nyligen anställdes som samordnare för att ta itu med drogproblem i kommunen.
Kartläggningen som hon har gjort syftar till att vara en hjälp vid planering för åtgärder och kan tjäna som en gemensam bild av hur läget är just nu i Knivsta.
När det gäller droger visar undersökningen att fler pojkar i årskurs nio har provat narkotika än övriga pojkar i länet. Däremot har det skett en minskning hos flickorna - där uppger drygt en av tjugo att de har provat.
Men andelen elever som använt narkotika ökar också ju äldre de blir. Eftersom Knivsta bara har ett litet gymnasium så har undersökningen hämtat siffror från hur situationen är bland gymnasieungdomarna i Uppsala kommun. Där har var femte pojke och var sjunde flicka använt narkotika någon gång. Vid individ- och familjeomsorgen i Knivsta kommun har antalet anmälningar av både narkotikamissbruk och narkotikabrott fyrdubblats de senaste åren.
När det gäller berusningsdrickande hos niondeklassare så har drickandet ökat kraftigt hos flickor. 2007 var det en av tio som drack till de blev berusade, nu är det tre av tio flickor som gör det. Både pojkar och flickor i Knivsta ligger över snittet i länet och hela tre av tio flickor uppger att de får tag i alkohol via sina egna föräldrar.
- Även om siffrorna är höga så är de inte exceptionella. Vi kan se samma höga tal i andra likvärdiga kommuner. I exempelvis Håbo finns samma tendenser. Det vill säga för övrigt välmående kommuner med stor pendling, säger Paula Lindqvist Grinde.
Vad kan det här få för konsekvenser?
- Hög alkoholkonsumtion, tobaksbruk och missbruk av narkotika är några av de största orsakerna till ohälsa. Droger (alkohol inräknat) leder också ofta till negativa sociala konsekvenser och fler brott. Det blir omfattande kostnader, både på samhällsnivå och på individnivå, liksom leder till tragedier för familjer, säger Paula Lundqvist Grinde.
För att komma tillrätta med synen på alkohol bland vanliga Svenssons tror hon att det krävs ett långsiktigt arbete. En upptakt i det arbetet blir den gemensamma dag som planeras i Nova Park 20 november. Knivsta kommun arrangerar dagen tillsammans med länsstyrelsen och organisationen Tryggare Uppsala län.
- Det som gäller är att få alla på samma spår och att inleda ett arbete över sektionsgränserna i samhället. Under dagen kommer både föreläsare och vi själva att diskutera kring olika strategier och förhållningssätt för att våra invånare ska få en hälsosam och trygg framtid.
I slutänden handlar det om att alla ska må så bra som möjligt. Det är syftet med det här arbetet, säger Paula Lindqvist Grinde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!