För att motverka bruket bland ungdomar arrangerades i veckan en temakväll i Knivsta.Under mötet fick föräldrar till gymnasieungdomar tips om hur man kan upptäcka om ens barn börjar använda cannabis.
– Viktigt är att lyssna på sin magkänsla om något känns fel. Tillsammans med andra tecken kan det tyda på missbruk. Exempelvis om ens barn börjar gå kvällspromenader med kompisar och kommer hem med blanka ögon och slickar sig på läpparna på grund av muntorrhet så kan det vara ett tecken på att han/hon röker cannabis, säger Daniel Jakobsson, närpolisbefäl.
15–20 procent av ungdomarna i gymnasieålder i Uppsala län svarar i landstingets undersökning att de under det senaste året har provat på droger, främst cannabis. I årkurs två på gymnasiet har användningen av cannabis ökat lite, jämfört med tidigare år.
– Varken Knivsta eller Uppsala län sticker ut jämfört med statistik i övriga Sverige, men situationen inför framtiden är allvarlig, säger Malin Eriksson, folkhälsostrateg i Knivsta kommun och Daniel Jakobsson.
De tycker det är dags att föra ut information, innan det blir en större utbredning av rökdroger även i Sverige. Cannabis är ett samlingsnamn för rökdroger som hasch och marijuana.
– Problemet är främst att synen på cannabis har blivit mycket liberal bland ungdomar. Många som vi tar prover på tror att cannabis är ungefär som alkohol, säger Daniel Jakobsson.
Regeringen har anslagit bidrag till informationsinsatser som den temakväll som hölls i Knivsta kommunhus i tisdags. Föreläsare var Pelle Olsson, expert på cannabis, Magnus Härnström, chef för polisens gatulangningsenhet, Daniel Jakobsson och Malin Eriksson.
Malin Eriksson säger att man i statistiken kan se en tydlig trend hos ungdomar vad det gäller uppfattningen om rökdroger. Föräldrarna och ungdomarna fick under kvällen också information om vad cannabis gör med hjärnan.
– Numera finns forskning som visar att cannabis skadar hjärnan på ett sätt som skiljer sig från alkohol. Den som röker får lägre IQ och man kan märka att personen blir trögare och segare, säger Pelle Olsson.
Han säger att cannabis kan ha olika negativ betydelse för olika personer.
– Det är extra farligt för hjärnan när man är ung. De negativa effekterna beror också på vilken kapacitet man har från början att exempelvis klara skolan. Den som har otur kan få psykiska sjukdomar, säger Pelle Olsson.
Polisen berättade om mer konkreta saker ungdomar går miste om när de grips för att ha använt eller haft på sig olagliga droger.
– De faktiska omständigheterna är att man exempelvis får problem med att ta körkort och svårt att få jobb, säger Daniel Jakobsson.
Deltagarna på mötet ville också veta mer om nätdroger. Både cannabis och kemiska droger (spice) säljs bland annat via internet.
– Vi har i länet sett en ökning av ungdomar som köpt spice på nätet. Problemet är att lagstiftningen inte hinner med att narkotikaklassa alla preparat, men många är lika farliga för det, säger Magnus Härnström, chef för gatulangningsenheten i Uppsala län.
Hans bästa tips till föräldrar är att ställa frågor till sina barn.
– Det är viktigt att vara nyfiken, kritiskt tänkande och gå till botten med funderingar. Vi har sett att missbruk har som en epidemisk spridning i umgängeskretsar och speciellt tydligt blir det på mindre orter, säger Magnus Härnström.