Fler unga hittar jobb i nytt projekt

Projektet Jobbstudion i Knivsta har lyckats över förväntan med att ordna jobb och utbildning åt unga som varit arbetslösa länge.

Unga Knivstabor i Jobbstudion i Knivsta. Frv Henrik Thille, Eric Tollbom, Mimmi Martinsson, Therese Jonsson, Marie Djurström och David Sadjak

Unga Knivstabor i Jobbstudion i Knivsta. Frv Henrik Thille, Eric Tollbom, Mimmi Martinsson, Therese Jonsson, Marie Djurström och David Sadjak

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2013-02-08 10:09

– Det är bra för ungdomar att det finns sådana här möjligheter, och det gäller att ta chansen om man får den, säger Marie Djurström, en av deltagarna i Jobbstudion

Hon och de andra i gruppen är mycket nöjda med att de vågade ta chansen och gå till lokalen.

Varje måndag-, tisdag- och torsdagsförmiddag går åtta unga Knivstabor till Jobbstudion för att träffa handledarna Birgitta Marketeg och Anna Åkerfeldt. Hit har de gått i bara fyra veckor, ändå har tre i gruppen redan hittat en utbildning och övriga är på gång med konkreta planer för sin framtid.
– Syftet med Jobbstudion är att komma underfund med vad man passar till för yrke och hur man lättast kan komplettera tidigare utbildning eller yrkeserfarenhet, säger Anna Åkerfeldt som är anställd av Arbetsförmedlingen.

Målet när verksamheten startade var att på två år hjälpa minst 50 unga Knivstabor att få goda förutsättningar till arbete eller studier för att kunna bli självförsörjande. Och verksamheten har gått över förväntan.
– Jag tror inte att jag hade hittat utbildningen om jag inte hade gått hit, säger Therese Jonsson som ska börja på en utbildning inom butik och handel.

Annat som personalen på jobbstudion kan hjälpa till med är att visa hur man skriver jobbansökningar, ansökningar till utbildningar och att kolla att blanketter till myndigheter blir korrekt ifyllda.
– Projektet startades för att vi märkte att allt fler ungdomar stod arbetslösa under en längre tid. Vi ville prova att göra en gemensam satsning med Arbetsförmedlingen, säger handledare och projektledare Birgitta Marketeg som är anställd av Knivsta kommun.

Kommunen och Arbetsförmedlingen ansökte om pengar från Samordningsförbundet i Uppsala län, som har beviljat pengar fram till februari 2014.

Varför lyckas den här satsningen?
– Det är lättare och billigare att åka hit än till Uppsala. Sedan har de tid för en här. På Arbetsförmedlingen har de så många att hålla koll på att de inte hinner lära känna varje person så bra, säger bland andra David Sadjak och Mimmi Martinsson.

Andra fördelar är enligt deltagarna att man blir starkare av att träffa andra i samma situation och att de får gå på studiebesök.
– Att söka jobb kan vara ganska påfrestande eftersom många arbetsgivare inte ens har tid att e-posta ett svar om man inte fått jobbet, säger Marie Djurström.

Birgitta Marketeg och Anna Åkerfeldt tror att en trygg miljö där man känner sig välkommen och känner att man kan få hjälp bidrar till att fler kan ta tag i hur de ska försörja sig. Här kan man om behov finns även få hjälp med myndighetskontakter, att deklarera, att ta sjukvårdskontakter eller att komma i gång med att motionera.

Att få ett första jobb i dag utan arbetslivserfarenhet har blivit mycket svårare än för cirka 20 år sedan.
– Många äldre har svårt att förstå hur svårt det är. Det var 470 sökande på en tjänst som jag nyligen sökte som skolmåltidsbiträde i Knivsta, säger Henrik Thille om konkurrensen på arbetsmarknaden.

FAKTA: JOBBSTUDION

Jobbstudion riktar sig till 18–30-åringar. Det finns en förmiddags- och en eftermiddagsgrupp. På ett år har elva personer fått en anställning, nio personer har börjat en utbildning och ytterligare tre personer börjar på måndag en arbetsmarknadsutbildning.

Projektet har också tillgång till specialistkompetens från kommunen och Arbetsförmedlingen samt ett samarbete med Vuxenutbildningen i kommunen. Projektet ska utöver chans till jobb även ge deltagarna möjligheter att komplettera sina it-kunskaper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om