Flyghavre kan spridas vid ridning
Risken är stor att ogräset flyghavre sprids när folk rider på åkrar. Det hävdar Knivstaborna och lantbrukarna Håkan Svanäng och Hans Holmsten.
Flyghavre.
Foto: Lotta Lille
- Det är speciellt för tätortsnära jordbruk som problemen är störst. Ju fler människor det bor i ett område, desto fler vill ju ut och åka fyrhjuling eller rida i markerna. Men tyvärr har många missuppfattat delar av allemansrätten, säger Håkan Svanäng som är ordförande i LRF:s lokalavdelning i Knivsta.
Han och Hans Holmsten har skrivit en motion till LRF:s regionförbundsstämma som hålls i Märsta den här veckan. Med sitt förslag vill de att LRF genomför fler undersökningar och demonstrationer över hur ridning på åkrar påverkar ogrässpridning och foderproduktion. De vill också att det sprids mer information om att allemansrätten innehåller både rättigheter och skyldigheter.
- Vårt syfte är att genom fakta och dialog bidra till att det blir lättare att prata om problemen. Mycket av konflikterna mellan olika intressen tror vi grundar sig i okunskap och vi är absolut inte emot allemansrätten i sig som är en fantastisk och unik lag som vi ska vara rädda om, säger Håkan Svanäng.
I Knivsta liksom på många andra orter har hästintresset ökat kraftigt under senare år. Men de flesta ryttare har inte längre kopplingar till något lantbruk och känner därför inte till riskerna med att rida på åkrar.
- Jag har själv gott samförstånd med dem som har hästar på min mark, men när man inte känner varandra blir det svårare. Därför behövs också en allmän kunskap i samhället om att risken för spridning av ogräset flyghavre exempelvis är stor när hästar utfodras med helsäd som inte är malen eller krossad, säger Håkan Svanäng.
Försök visar att en del av ogräsfröerna går igenom hästarnas magar och gror när de kommer ner på marken igen.
Kraven för att inte flyghavren ska sprida sig är annars mycket hårda. Jordbrukarnas spannmålstransporter måste exempelvis vara täckta, oavsett om spannmålen innehåller flyghavre eller inte.
En annan risk med ridning på åkrar är att det kan blandas in gödsel i foder som konserveras.
- När ridning sker på slåttervallar är det stor risk för gödselinblandning från hästarna och det här gäller även ridning vintertid. Vi tror inte att hästägare är ute och med flit förorenar det som kanske ska bli foder åt deras egna djur, utan vi tror att det beror på oförstånd och att det behövs mer faktaupplysningar, säger Håkan Svanäng.
Det förslag som Knivstaavdelningen har skrivit i hop till regionförbundsstämman föreslås föras vidare till LRF:s riksförbundsstämma som hålls i början av sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!