"Folk börjar förstå att nu är det på gång"

Idrottsföreningarna har redan tagit huset i besittning och snart är det kulturens tur. CIK invigs inom kort med ett mångfacetterat program. Bland annat ska husets arkitekt, som visade sig ha en oväntad talang, uppträda.

Lena Malmborg i byggboden som fungerat som kontor under bygget av CIK. Hon är fullt upptagen av planeringen av programmet till invigningen 7–8 december.

Lena Malmborg i byggboden som fungerat som kontor under bygget av CIK. Hon är fullt upptagen av planeringen av programmet till invigningen 7–8 december.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-11-04 12:01

In i det sista pågår byggarbetena i det stora trähuset vid järnvägen. Invigningen av Centrum för idrott och kultur, CIK, närmar sig med stormsteg. Helgen 7–8 december är det dags.

– Det är hektiskt men jättekul, säger Lena Malmborg, kommunikationsansvarig på kultur- och fritidskontoret i Knivsta och producent för invigningsprogrammet.

Det finns inga indikationer på att bygget är försenat, men hon är ändå lite nervös.

– Jag hoppas tekniken med ljud och ljus i scenkonstlokalen är besiktigad och godkänd till invigningen. Det känns som om mycket kan gå fel i ett så stort rum, säger hon.

Har ni någon reservplan?

– Ja, vi har hyrt extra ljud ifall tekniken strular, svarar hon.

Huset är främst till för lokal kultur och lokalt föreningsliv som är i fokus även under invigningshelgen. Några i programmet som dock inte är lokala är bland annat konstnärerna som skapat konstverken i CIK och pianisterna som ska inviga flygeln. Sedan visade det sig att husets arkitekt Dan Johansson är en klassisk gitarrist också, så han ska spela.

En programpunkt kallas Stjärnvalvet. Det är en fotoutställning och en lampbyggar-workshop.

– Vi ska uppmuntra besökarna att bygga en lampa tillsammans. Det är fortfarande i spånarstadiet, men det finns en idé att jobba med texter på byggklossar med små meddelanden om förväntningar, önskemål och tankar kring huset, berättar Lena Malmborg.

Inne i huset arbetar män i gula reflexvästar med att bygga färdigt scenrummet. Stå upp-komikern James McKie kliver upp på scenen där han ska underhålla på invigningen. Han brukar arrangera stand up och spelningar i Knivsta och har längtat efter en större scen.

– Jag är intresserad av att ta hit band, men jag vill uppleva scenen själv först och kolla hur allt fungerar, säger han. 

11 november flyttar kultur- och fritidskontoret in och 2 december öppnar dörrarna för allmänheten.

– Då kan folk hämta biljetter till invigningen och äta sin första lunch på restaurangen, säger Lena Malmborg.

Sporthallarna är bokade hela våren och nu har även kulturutövarna börjat boka tider.

– Det känns som om folk är nyfikna och börjar förstå att nu är det på gång. Det här kommer att bli hur bra som helst, säger Lena Malmborg.

Men ishallen får Knivstaborna vänta på tills april om allt går som planerat. Då blir det skridskodisko.

Komikern James McKie har bott i Knivsta i 20 år och är en aktiv kulturarrangör. Han ska själv köra stand up på scenen när Centrum för idrott och kultur invigs i december.
Komikern James McKie har bott i Knivsta i 20 år och är en aktiv kulturarrangör. Han ska själv köra stand up på scenen när Centrum för idrott och kultur invigs i december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!