Föreningar oroade för framtiden

Företrädare för flera idrottsföreningar i Knivsta är oroliga för framtiden. De tycker att utbyggnaden av anläggningar och fotbollsplaner går för långsamt.

Knivsta2014-05-06 11:00

– En gräsplan måste exempelvis ligga orörd ett helt år innan man kan börja spela på den. Därför måste kommunen börja anlägga nya fotbollsplaner nu, annars kommer väldigt många att drabbas, säger Stefan Nordendahl, styrelseledamot i Knivsta IK, en av Upplands största fotbollsklubbar.

Medlemsantalet i klubben växer i samma höga takt som kommunen bygger fler bostäder och barnfamiljer flyttar in. Samtidigt finns besked om att klubbens fotbollsplaner kommer att tas bort vid Pizzavallen, när bostadsområdet Nydal ska byggas.

Men kommunalrådet Klas Bergström (M) svarar att inga fotbollsplaner kommer att tas bort innan de har ersatts.

Under måndagen beslutade kommunstyrelsen att beställa ytterligare en fotbollsyta i Alsike, intill Alsike IF:s nya plan som anläggs vid Brunnbyvägen.

– Vi har också gett förvaltningen i uppdrag att lämna förslag på lämpliga platser i Knivsta att placera fotbollsplaner på, säger Klas Bergström.

Varför har ni inte kommit igång tidigare?
– Det gäller att hitta läget när kommunen vuxit så mycket att det är ekonomiskt lämpligt att dra igång arbetet. Energin på senare tid har lagts på att få fram ett beslut om en ishall och sporthall. Men nu kan arbetet med fotbollsplanerna väckas till liv igen.

Han tycker att tjänstemännen ska undersöka om det går att placera fotbollsplaner dels nära hundklubbens område i Kölängen, dels norr om Gredelbyleden intill västra Ängby.

Men Stefan Nordendahl tror inte att det är en bra idé att sprida ut planerna.

– Det är bättre om man använder mark vid reningsverket närmast järnvägen, där det ändå inte går att bygga bostäder, eller vid Hälsohuset.

Han vill inte att fotbollsplanerna sprids ut eftersom klubbarna då får svårare att hinna med att sköta planerna, att få tag i tillräckligt många ledare och att ha råd att bygga nya klubbhus och omklädningsrum.

Klas Bergström säger att kommunen förstås även ska ha en diskussion med klubbarna inför beslutet och att han förstår fördelarna med att lägga planer i kluster.

– Samtidigt är det bra att placera fotbollsplaner i olika bostadsområden för att främja spontanidrott. Vi måste ta hänsyn till olika aspekter innan vi kan fatta beslutet.

När ska utredningen vara klar?
– Det är inte bestämt. Jag skulle gissa framåt augusti-september. Men så länge bostadsbyggandet i Nydal inte kommit igång är frågan inte akut.

Även andra föreningar har hört av sig till UNT med önskemål om plats för olika idrotter. Bland andra tennisspelare.

– Tennis är en sport där olika åldrar möts, där ingen någonsin kastas ut och där man kan träna uppåt 25 barn på samma plan. Innan kommunen bestämmer något tycker jag att man ska tänka på vilka sporter man vill ha i kommunen i framtiden, säger tennisspelaren och tränaren Jan Hedman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om