Siffrorna i undersökningen visar hur många idrottsföreningar med statligt lokalt aktivitetsstöd det finns per tusen invånare. Knivsta hamnar i det sammanhanget på plats 250 bland landets 290 kommuner.
– Att det är få föreningar i Knivsta är inte konstigt. För moderaterna har ungdomars idrottsbehov varit en ickefråga i många år. Fritidsfrågorna och en arena med ishall har alltid skjutits på framtiden. Därför har vi varken någon hockey- eller bandyklubb längre, säger Christer Johansson, ordförande i föreningen Knivsta arena.
Knivsta arenas syfte är att få kommunen att bygga en ishall, fler sporthallar, kulturlokaler och liknande bakom Hälsohuset i Knivsta. Den nuvarande majoriteten har lovat ett allaktivitetshus på platsen och det senaste beskedet är att en första etapp, en konstfryst isbana kommer att anläggas där före nästa val. Fler fotbollsplaner är också på gång enligt kommunens ansvariga. Men innan något bygge kommit i gång är misstron djup hos många föreningsaktiva.
– Det kanske behövs ett generationsskifte bland politikerna. Bor man i en kommun med stor inflyttning måste man bygga nya skolor och äldreboenden. Och vill man även ha en bra infrastruktur, där jag anser fritidsanläggningar ingår, så kanske man måste höja skatten, säger Dag Dacke, friidrottstränare.
Ola Forsgren, innebandytränare och styrelseledamot i SK Vide, är också besviken på att inget har hänt de senaste åren. Även om kontakterna med kommunens sporthallsansvariga är bra, så är det alltid för få tider att pussla med, enligt honom.
– Vi har slutat att hjälpa politikerna med att delta i undersökningar där vi ska prioritera vad som behövs mest. Vi får ändå inte fler sporthallar eller fotbollsplaner. Det enda som hänt är att frågan har förhalats ännu mer, säger Ola Forsgren.
Men nu ska det bli en konstfryst isbana.
– Ja, jag tror att även om väldigt få sysslar med issporter här nu, så kommer det nog att bli fler när förutsättningarna finns. Ju fler som har något vettigt att göra på sin fritid, oavsett om det är att spela i band eller sporta, desto större besparingar gör kommunen i framtiden, säger Ola Forsgren.
Han anser att låga bidrag till idrottsföreningarna också gör att det är svårare att starta fler föreningar i Knivsta. Dag Dacke tror att den viktigaste anledningen till att det finns få idrottsföreningar per invånare i Knivsta är just för att det finns få anläggningar.
– Ger man inte verktygen då går det inte att dra i gång fler föreningar, utan föräldrar skjutsar sina barn till Uppsala i stället, säger han.
Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M) svarar att han inte tror att Knivsta har ovanligt få föreningsaktiva.
– Jag har inte tittat närmare på siffrorna, men jag tror att vi har ovanligt stora föreningar och det viktiga är ju hur många av kommunens befolkning som gör något vettigt på sin fritid, säger Göran Nilsson.
Han tror inte att det kommer att bli fler föreningar i Knivsta om ett allaktivitetshus byggs.
– Nej, det är mest de befintliga föreningarna som har ett behov av fler lokaler.
Göran Nilsson förnekar att det är moderaterna som har förhalat byggandet av fler idrottsanläggningar i kommunen.
– Absolut inte. Vi i moderaterna har varit runt och knackat dörr och jobbat mycket för att få reda på just vad folk mest behöver på fritiden. Svaret blev en till sporthall och fotbollsplaner. Sedan har partierna i den politiska majoriteten haft svårt att enas. Därför blir det först en isbana, säger Göran Nilsson.