Flera företag som vill ha närhet till Arlanda är just nu intresserade av att etablera verksamhet i Knivsta. Häromdagen träffade representanter från kommunen ett företag som har en arkitektonisk idé kring en bro över järnvägen. Bron skulle i så fall ersätta den problematiska vägkorsningen med järnvägen i centrala Knivsta.
– Det finns tankar om att man skulle kunna utnyttja en ny broövergång som en del i ett arkitektoniskt projekt med två byggnader på varsin sida om bron, eller en överbyggnad av järnvägen, säger bygg- och miljönämndens ordförande Boo Östberg (C).
Han poängterar att mötet bara var en första träff för att lyssna på företagets idé.
– Men om man skulle kunna bryta den barriär genom Knivsta som järnvägen utgör och behålla en grönkorridor som följer årummet ända från Gredelby hagar till Nydal så tror jag att tanken är värd att undersöka, säger Boo Östberg.
Trafikverket och Knivsta kommun har i flera år förhandlat om den aktuella korsningen som båda parter vill ersätta med en bro för att underlätta både för järnvägstrafiken, biltrafiken och andra trafikanter. Trafikverket säger att de kommer att stänga plankorsningen snart. Men båda tvekar inför att ta hela kostnaden som beräknats till hela 200–300 miljoner kronor.
För Knivstaborna är problemet med korsningen i dag bland annat att det blir väldigt långa väntetider vid bommarna. Om några år börjar det dessutom byggas fler bostäder i Nydal, sydväst om stationen, vilket innebär att det kommer bli stopp i trafiken vid Gredelbyleden om inget görs åt järnvägskorsningen vid Knivstavägen.
Men om ett företag nu vill bygga intill eller på bron så får kommunen kanske in de pengar som saknas för att kunna starta brobygget över järnvägen.
Vilka företag kan det bli i centrala Knivsta?
– Inget är klart än, men jag kan tänka mig att det handlar om kontorsarbetsplatser, småbutiker, kaféer, kanske någon klädkedja och frisersalonger. Tack vare att det bara tar sju minuter med tåget härifrån till Sky city så är en del hotellföretag intresserade av Knivsta. På Arlanda är hotellen ofta fullbokade, säger Anders Carlquist, exploateringschef i Knivsta kommun.