Förintelseöverlevare berättade sin historia

Det är er och era barns framtid det gäller. Det sa Tobias Rawet, före detta fånge i ett koncentrationsläger, till Thunmanskolans niondeklassare under tisdagsförmiddagen.

Tobias Rawet omgiven av niondeklassarna Fabricio Widén Eskhult och Sandra Hellberg.

Tobias Rawet omgiven av niondeklassarna Fabricio Widén Eskhult och Sandra Hellberg.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2012-12-04 20:11

Tobias Rawets syfte med att föreläsa är att motverka odemokratiska krafter och rasism i alla skepnader. Han uppmanade eleverna i Knivsta att jobba för alla människors lika värde, att bry sig om varandra och att föra en dialog, i stället för att hämnas om någon gör en illa.

Trots en drygt två timmar lång föreläsning så var det knäpptyst i Thunmanskolans samlingssal när Tobias Rawet beskrev sin barndom. Eleverna fick höra om hur han upplevde de razzior som nazisterna gjorde.
– För att rädda mig hissade mina föräldrar ner mig i en hink i utedassets hål. Jag var sex år och skulle vara alldeles tyst. Det var mörkt och jag kan fortfarande känna lukten. Det var hemskt, säger Tobias Rawet som föddes i Polen av judiska föräldrar.
Han klarade sig undan den första razzian då alla judar som inte var arbetsföra skulle rensas ut. Föräldrarna ordnade sedan falska id-handlingar åt sin son för att han skulle bli tillräckligt gammal och därefter kunde Tobias Rawet som plötsligt blivit tio år i pappren börja arbeta som springpojke i en fabrik. Två år senare transporterades han med sin mamma till Ravensbrück, ett koncentrationsläger för kvinnor.
– Det första jag såg innanför porten var en hög med kvinnolik. Vi barn travade ved hela dagarna. Vi fick så lite mat att vi var som levande lik när vi kom därifrån. Min mamma var 41 år och vägde bara 28 kilo, säger Tobias Rawet.

Att han överlevde förintelsen beror på att hans föräldrar sedan fick plats i ett arbetsläger. Hade de kommit till ett förintelseläger hade de förmodligen gasats ihjäl. Hans jämnårige kusin fördes bort skrikande i en täckt lastbil vid den första razzian och gasades ihjäl på flaket. Utrensningen gällde inte bara judar, utan även förståndshandikappade, homosexuella, oliktänkande, romer med flera.
– Det som gör att jag vill föreläsa är att personer som går ut och säger att förintelsen inte ägt rum kan få rätt om jag tiger. Det är viktigt att utbilda människor om allas lika värde så att inte odemokratiska partier kommer till makten och ändrar våra grundlagar, säger Tobias Rawet.

Han menar att partier som Sverigedemokraterna inte skulle lyckas locka så många om vi alla brydde oss mer om varandra. Flera av niondeklassarna var berörda efter föreläsningen.
– Vi tycker det var jättebra och intressant. Man får en annan syn på vad som hände och kunde när han berättade se bilder framför sig, säger bland andra Johan Brandberg och Jonathan Öster Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om