Forkörare gjorde en historisk resa

Nyheter. Redan på en kilometers avstånd hörs ljudet från mässingsklockorna i hästarnas selar. Efter en stund syns silhuetten av ett avlångt följe, med häst och vagn, i fjärran på väg 255.

Knivsta2014-02-18 15:59

Det är en samling entusiaster, från Dalarna och Småland, som gemensamt gav sig i väg från Leksand den 16 november mot Stockholm International Horse Show där de ska uppträda.

”Foran –Dalarna- Globen” heter resan. Bland sponsorerna finns bland annat ett knäckebrödsföretag.  Foran är ett begrepp som kommer från de gamla forbönderna och en tid då det inte fanns järnväg och transporter skedde med häst.

Resan från Leksand har främst gått längs asfalterade vägar.
Ledarstoet i gruppen nordsvensken Bella. Hon ägs av Per-Arne Spännar som också håller i tömmarna.

Drygt en månad tidigare träffade tidningen Per-Arne på hans gård utanför Mora. Han var då i full färd med förberedelserna inför den 35 mil långa resan.
-Jag skaffade en nordsvensk för fem år sedan. Min dåvarande flickvän red. Men jag fick inte låna hästen och därför köpte jag en egen, säger Per-Arne och leder in Bella från hagen.

Är ni fler i släkten som håller på med hästar?
-Nej. Jag har en bror som sysslar med folkrace. Men jag gillar inte folkrace, det är för mycket skrammel, säger han bestämt.

Varför häst och kärra till Stockholm?
-Jag har länge velat gå på Stockholm International Horse Show. Men ska jag åka dit så ska det vara med häst och vagn, säger han.

När tidningen möter upp på 255:an har de varit på resande fot i åtta dagar. Varje dagsetapp har legat på mellan fem och tio mil. Hästarna har övernattat i stall längs vägen. Själva har de sovit i skolor och bygdegårdar. Målet för dagen var Wallstanäs gård utanför Rosersberg där hästarna ska stallas inför natten.

En häst blev halt och fick bytas ut längs vägen. Även en vagn, vars trähjul höll på att haverera, byttes ut. Annars har det inte varit några problem, berättar Sven-Arne Spännar.

Efter utfodring av hästar och kuskar gav de sig av mot Märsta och Rosersberg. Den 26 november, efter elva dagar, nådde foran huvudstaden. Där anslöt polisen som eskorterade dem genom Stockholms gator fram till Globen.
 

Jens Flyckt

Forkörarkulturen försvann i och med järnvägens intåg i Sverige på 1800-talet. Forkörare var bönder som mot betalnin transporterade bland annat varor. Detta skedde främst vintertid då isarna bar. Forkörarkulturen var och är framför allt knuten till Jämtland, Dalarna, Hälsingland.
Det finns flera föreningar, bland annat i Dalarna, som håller forkörarkulturen levande.
Den stora händelsen för dagens forkörare är marknaden i Norska Rörås, som i februari arrangeras för 160:e året i rad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om