Utredningen visar att perrongen inte måste byggas om för att passa SL:s så kallade X60-tåg i höjd, men att det finns andra starka skäl till att stationen behöver en upprustning.
– Rent tekniskt kommer SL:s tåg att kunna stanna, men det är ändå inte optimalt att inte bygga om, säger utredare Frida Johansson från Vectura.
Hon poängterar att det är Trafikverket som nu ska ta ställning till om stationen ska byggas om eller inte, Vectura har bara lämnat olika förslag.
– Det är Trafikverkets anläggning och förutom SL så tar Trafikverket hänsyn till att perrongen ska passa åt alla operatörer. Men oavsett vilken operatör som kommer hit så finns vissa krav som ska uppfyllas, säger Frida Johansson.
Förutom att utredarna har tittat på den tekniska möjligheten för tågen att stanna så har de också tittat på hur området kan handikappanpassas, hur den nuvarande gångtunneln kan göras ljusare och mer inbjudande och hur det kan bli säkrare för tågen att stanna.
I dag är det mycket trångt intill trapphuset på perrongen. Enligt utredningen kan det vara farligt för passagerare med barnvagnar, stora väskor och barn att gå av nära väggarna. Utformningen anses därför olämplig.
– Tågen har fått instruktioner om att stanna så att ingen tågdörr hamnar vid trapphuset, men ibland när tågen är långa så kan det bli så. Om stationen inte byggs om är det viktigt att även SL:tågen instrueras att stanna rätt, säger Frida Johansson.
I Knivsta har den tidvis trasiga och vintertid hala trappan upp från gångtunneln kritiserats i omgångar av olika resenärer. Trafikverket har också fått kritik bland annat i UNT för att man inte har handikappanpassat stationen genom att sätta in en hiss bredvid trappan.
I dagsläget måste de som har svårt att röra på sig ta omvägen ända bort till bilkorsningen med järnvägen för att komma upp på perrongen.
Om man inte gör något åt stationen genom att exempelvis sätta in en hiss så kommer bland andra inte SL:s tillgänglighetskrav att uppfyllas, enligt utredningen.
En tredje aspekt som utredarna tar upp är på vilka tavlor som informationen till resenärerna ska ges.
– Det bästa för resenärerna är om SL och SJ samsas om en skylt. Men de har olika system för att visa informationen. Därför återstår att se vilken typ av skylt det blir och vem som ska sköta informationen på tavlorna i Knivsta och Uppsala för båda operatörerna, säger Frida Johansson.
Fotnot: Den ansvariga på Trafikverket har semester den här veckan och gick därför inte att nå för en kommentar.
Förslag om att bygga om Knivsta station
Trafikverket har beställt en utredning om eventuell ombyggnad av Knivsta station. Tidigare trodde man att stationen måste byggas om när SL:s pendeltåg börjar trafikera sträckan, men nu visar det sig att plattformen går att använda.
Ann Karlsson: - Jag tycker det är svårt att få med sig tunga väskor upp på perrongen. Det skulle behövas en bättre ramp på trappan att dra dem och barnvagnar på. Det behövs också något rum att gå in i då det är kallt ute.
Foto: Maria Lindblom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!