– Knivsta kommun lever upp till lagen, men varför göra ett minimum när vi kan få en bättre skola och göra det säkrare för barnen? säger Maria Fornemo.
I dag arrangerar Knivsta kommun en simskola dit kommuninvånarna får anmäla sina barn på egen hand. Simundervisningen sker på barnens fritid.
– På de simkurser som Hälsohuset i Knivsta erbjuder får inte alla barn plats som vill vara med. Däremot finns det lediga tider och simlärare under skoltid. Det bör Knivsta kommun utnyttja. Speciellt som det ändå går bussar till centrala Knivsta för att skjutsa barn till slöjdundervisning med mera, säger Maria Fornemo.
Hon föreslår tillsammans med övriga Vänsterpartister att man på ett så tidigt stadium som möjligt ska fånga upp de barn som inte lärt sig simma än. I dag följs simkunnigheten upp i främst årskurs fyra och fem. Vänsterpartiet vill i stället införa obligatorisk simundervisning i årskurserna 2, 3 och 5.
Bakgrunden till motionen är bland annat att simkunnigheten sjunker både i Sverige och i Knivsta. Under de senaste tio åren har 1 355 personer drunknat i Sverige.
– Jag tycker att vi framför allt ur säkerhetssynpunkt borde följa Svenska Livräddningssällskapet, SLS, kriterier för en vattensäker kommun, säger Maria Fornemo.
Det handlar bland annat om att alla elever senast i slutet av det femte skolåret skall ha god vattenvana, kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg och hantera nödsituationer vid vatten samt ha kunskaper om bad-, båt- och isvett. Skolverket har också förtydligat målen för simkunnighet i kursplanen för idrott och hälsa. I årskurs fem ska alla elever kunna simma 200 meter, något som uppnås lättare om man börjar simundervisningen redan i de första årskurserna.
– De flesta elever lär sig kanske att simma med hjälp av föräldrarna, men det är viktigt att se till så att alla barn får chansen. Då är det lite sent att i femte klass kolla om de kan simma, säger Maria Fornemo.
Ken Norberg, föreståndare för Hälsohuset, tycker att det skulle vara både för- och nackdelar med en obligatorisk simskola.
– Vi skulle i så fall behöva anställa en simlärare på heltid och det skulle bli svårare för skolorna att få skolbadstider i simhallen, säger han.
Åsa Groneberg-Lind är i simhallen och jullovsbadar med sina barn. Hon är positiv till en obligatorisk simskola.
– Våra barn har gått i simskolan på eftermiddagarna och det har gått bra, men alla föräldrar kan inte komma ifrån för att skjutsa sina barn. Därför skulle det vara bättre om simskolan var på dagtid, säger hon.