Genom att bygga in cykelbanorna skulle kommunen spara stora pengar på minskat behov av parkeringsplatser och på snöröjning samtidigt som Knivstaborna inte skulle vara beroende av vädret i valet av cykeln som färdmedel.
– Vi är inte ensamma om idén. Jag har sett förslag där solceller på taken värmer marken under cykelbanorna. Det är en lösning som diskuteras på många håll i landet. Det är inte kul att cykla i ösregn eller på ishala cykelbanor, säger Anders Grönvall.
Överbyggda cykelbanor är en bra lösning för den planerade stadsdelen Nydal i Knivsta, men även i nya Alsike, menar han.
– Att bygga pendlarparkeringar är väldigt dyrt och dessutom tas värdefull mark i anspråk som annars kunde ha använts till annat. Vi måste därför gynna cyklandet så att folk inte tar bilen när de ska till tåget även om det är regn, snö och slask, säger Anders Grönvall.
Han vill därför att Knivsta kommuns exploateringsnämnd ges i uppdrag att till den planerade stadsdelen Nydal ta fram ett förslag på cykelbanor som både har tak och uppvärmt underlag.
Om det blir aktuellt föreslår Anders Grönvall att finansieringen bakas in i de exploateringsavtal, för den mark som är privatägd, och i köpeavtal för den mark som är kommunens, som kommunen tecknar med bland annat byggherrar inför byggnationen av Nydal.
– Jag vet inte vad det kan kosta. Men det är alltså ingenting som skattebetalarna ska stå för, säger han.
Och om byggbolagen inte vill bekosta cykelbanor med tak?
– Då finns det fler byggbolag som står på kö, säger Anders Grönvall.
Det är kommunfullmäktige som beslutar om motionen.