Alexandra Nygård, projektledare, har tillsammans med övriga två i kökspersonalen under senaste månaden arbetat intensivt med certifieringen.
– Vi är så glada över att vi lyckades och vi hoppas att fler skolkök ska bli inspirerade att försöka bli Kravcertifierade, säger Alexandra Nygård.
Köket har sedan tidigare arbetat med hållbart producerad mat och ekologiska produkter. För att bli Krav-godkänd steg 1, krävs att minst 25 procent av de inköpta livsmedlens värde består av Krav-certifierade och ekologiska produkter. Fisken ska vara MSC-certifierad, det vill säga ha fångats genom hållbart fiske. S:ta Maria uppnådde vid första försöket steg 2 som har högre krav än ovanstående.
På skolan arbetar man exempelvis med att förbättra sopsorteringen, minska matsvinnet, köpa mjölk från Kravmärkta gårdar, servera fler vegetariska rätter, släcka lampor efter sig och plocka skräp.
Har skolorna råd att köpa in Kravmärkt mat?
– Ja, det behöver inte bli så mycket dyrare. Man sparar även pengar då man lagar mer vegetariskt och då man säsongsanpassar inköpen mer, säger Alexandra Nygård.
Hon menar att skolorna vinner mycket på att barnen samtidigt som de får sunda matvanor också lär sig en hel del om mat och miljö.