Första familjen har flyttat in i ny stadsdel

Familjen Nordendahl är bland de första som flyttar in på Sågenområdet. När allt är klart om ett par år kommer 800 lägenheter stå klara i samma stadsdel, intill stationen i Knivsta.

Jenny och Stefan Nordendahl

Jenny och Stefan Nordendahl

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Knivsta2014-04-23 10:35

Jenny och Stefan Nordendahl har just flyttat med sina döttrar Tilia och Freja. De byter från en villa i Gredelby till en ny sexrummare på Disponentgatan i Sågenområdet. Deras hus är det första som står klart för inflyttning, utöver de två äldreboenden som finns i stadsdelen sedan tidigare. Men snart får familjen Nordendahl många fler grannar.

Vi står på familjens 28 kvadratmeter stora terrass och blickar ut över det nyligen tomma före detta sågverksområdet som nu fylls med många flerbostadshus, kontor, butiks- och restauranglokaler.

– Det kändes som om vi inte gjorde något annat än att renovera och fixa i vår gamla villa. Därför tänkte vi först bygga ett nytt hus, säger Jenny Nordendahl om varför de flyttade till Sågenområdet.

Samtidigt trivdes familjen väldigt bra i Gredelby, bara några hundra meter bort från Sågenområdet.

– En dag såg jag en annons om de här husen och ringde lite på skoj för att höra vad det var för lägenheter. Då sa de att det bara fanns en sexrummare kvar och undrade om jag ville boka den.

Sagt och gjort. Jenny svarade ja, och plötsligt stod familjen som intressenter för en sexrumslägenhet i två plan, med bland annat två stora terrasser och bastu.

– Först kändes det lite oroligt, eftersom det inte ens fanns några visningslägenheter att titta på. Det enda vi hade var datoranimerade bilder på huset. Men nu när vi har flyttat in är vi helnöjda, säger Jenny och Stefan Nordendahl.

Från deras terrass har man bra utsikt över hela området och en bit bortom järnvägen.

– Det är kul att se hur byggnaderna växer fram härnere. Men vi hoppas att de inte bygger för höga hus framför vårt så att solen skyms, säger Jenny Nordendahl.

De har däremot inget emot ett riktigt högt hus i hörnan mitt emot kommunhuset. Där föreslår ett byggbolag ett tolvvåningshus med eventuellt hotell, kontor, biograf, restauranger, vårdcentral mera.

Under senare tid har det framförts åsikter om att det byggs för tätt på Sågenområdet, att mer mark borde sparas som parkmark.

Saknar ni grönområden i det nya området?
– Nej, det är ganska smart att kommunen tillåter många bostäder nära stationen. När vi vill komma ut är det lätt att gå upp till elljusspåret eller till Särstabadet, och barnen har bara några meter till villaområdet och till sin skola i Gredelby som ligger på andra sidan gatan, säger Stefan Nordendahl och pekar mot andra sidan av huset.

Däremot tycker han att kommunen har glömt bort att bygga fler fritidsanläggningar och bättre vägar.

– Det är viktigt att kommunen satsar på att bygga idrottsanläggningar och exempelvis ser till att det finns nya motorvägsavfarter som räcker till. Det är ju inte bara att flytta in mer folk, tycker Stefan Nordendahl som har bott i Knivsta i hela sitt liv.

Grannar till familjen är vuxna i olika åldrar. Barnfamiljer är det ont om på Disponentgatan.

Anders Carlquist, mark- och exploateringsansvarig på Knivsta kommun, är ändå nöjd med den blandning av människor som har bokat lägenheter i stadsdelen.

– Vi är mycket nöjda med mixen. Hit flyttar både unga vuxna och gamla och det byggs en blandning av hyresrätter och bostadsrätter, säger Anders Carlquist.

Redan i augusti, samma dag som byggföretaget började schakta, hade alla 40 bostadsrättslägenheterna på Disponentgatan sålts.

Det här första huset på gatan, som familjen Nordendahl bor i, är byggt i massiv träteknik och har enligt Lars Kylin, vd på TB Exploatering, 25 procent lägre energiförbrukning än gällande byggnorm för bostadshus.

Knivsta kommun har begärt att alla byggherrar på området ska uppföra bostadshus som har minst 20 procent lägre energiförbrukning än byggnormen i riket.

När bostadsminister Stefan Attefall för några månader sedan tog några första spadtag på området var han tveksam till särkrav från kommunerna som han tror kan motverka byggandet av bostäder. Men Anders Carlquist säger att Knivsta kommuns krav inte har varit något bekymmer alls.

– Jag har inte uppfattat det som om byggbolagen tycker att kravet varit svårt att uppfylla. Alla har gått med på det utan diskussion.

Tvärtom så har intresset för tomterna på Sågenområdet varit så högt från byggbolagen att kommunen nu har 15 intressenter som vill bygga på de två sista små tomterna som finns kvar.

– Men vi har stannat upp lite med försäljningen. Innan det finns ett gemensamt beslut om vad vi vill ha på de sista tomterna så kommer de inte att säljas, säger Anders Carlquist.

Det var nu cirka två år sedan som planeringen av området började på allvar.

– Och nu ser vi slutet på projektet. Under 2017 kommer nog allt vara inflyttat, men mycket blir klart inom ett kortare tidsperspektiv, säger Anders Carlquist.

Det han tror kommer märkas mest är det speciella höghus som planeras i hörnan mitt emot kommunhuset samt det trevåningshus på 8 000 kvadratmeter med en ny livsmedelshall som byggs nära stationen inom ett år.

– När de två byggnaderna växer fram kommer man att börja få en känsla för hur helheten blir med mer folkliv i området, säger Anders Carlquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om