Förvaltningsrätt dröjer med beslut

Förvaltningsrätten i Uppsala tar lång tid på sig att döma. Knivsta kommun har just nu flera ärenden som står stilla i väntan på dom från rätten.

Terry Carlbom (FP) tycker att de långa handläggningstiderna sätter den lokala demokratin ur spel.

Terry Carlbom (FP) tycker att de långa handläggningstiderna sätter den lokala demokratin ur spel.

Foto: Hans E Ericson/Arkiv

Knivsta2011-12-06 09:54

– Upp till flera år långa handläggningstider gör att rättsosäkerheten ökar och lokaldemokratin sätts ur spel. I Knivsta krävs politiska ledamöter nu på pengar, eftersom den politiska majoriteten inte orkar vänta på domstolens beslut, säger Terry Carlbom (FP).

Ärendet gäller återbetalning av de felaktiga arvoden som genom en felräkning tidigare betalades ut av kommunen till vissa fritidspolitiker. Andra ärenden från Knivsta som hamnat i Förvaltningsrätten är vem som har rätt att utse en gruppledare åt Folkpartiet i kommunfullmäktige och om kommunens storaffär med Rikshem beslutades på rätt sätt.

Det sistnämnda ärendet, som fattades i oenighet i kommunfullmäktige, har som UNT tidigare rapporterat Terry Carlbom nyligen överklagat till Förvaltningsrätten. Hans överklagan kan leda till att det tar lång tid innan det kan byggas nya lägenheter på marken vid stationen. Detta eftersom han även har begärt inhibition av ärendet. Det vill säga att det kanske inte kommer att gå att bygga på marken under tiden som Förvaltningsrätten utreder ärendet. Exakt hur lång tid det kan ta till ett beslut kan rättens chef Leif Gäverth inte svara på.
– Beslut om inhibition eller inte brukar kunna ges ganska snabbt. Men sedan beror det bland annat på hur många skriftväxlingar det blir innan vi kan avgöra ett ärende, säger Leif Gäverth.

Han säger att de långa handläggningstiderna är värst för privatpersoner som har överklagat beslut om exempelvis sjukpenning eller biståndspengar.
– I februari 2010 slogs länsrätterna i Uppsala, Västmanland, Sigtuna och Upplands Väsby ihop till Förvaltningsrätten i Uppsala. Vi satt fram till i april på två olika orter och först i september fick vi full bemanning. Därför ligger vi efter, säger Leif Gäverth.

När kommer ni i kapp igen?
– Det beror på om antalet ärenden ökar eller minskar och om den personal som snart har arbetat upp sig stannar. Några personalutökningar får vi inte pengar till, säger Leif Gäverth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om