FP i Knivsta inte del av alliansen

– Jag utgår från att vi kan lösa våra interna problem och att Folkpartiet även i framtiden kommer att ingå i alliansen i Knivsta. Det säger Ann-Marie Morhed, en av de folkpartister som är starkt kritisk till sina egna partikamraters handlande.

Knivsta2010-10-20 19:33

Ann-Marie Morhed har efter valet blivit inkryssad på en av Folkpartiets tre stolar i Knivsta kommunfullmäktige. Hon tror att partiet under torsdag kväll kommer att kunna rösta fram nya förhandlare och att de i sådana fall kommer att släppas in i majoritetssamarbetet igen.

Under tisdagen och onsdagen rapporterade UNT om att samarbetet har spruckit mellan de borgerliga partierna i Knivsta. Folkpartiets förhandlingsgrupp som består av ordföranden Thérèse Tangen, gruppledaren Catarina Winninge och kommunfullmäktiges ordförande Terry Carlbom, skriver inte under det samarbetsavtal som Moderaterna har skickat ut.
– Vi kan inte skriva under paragrafer som begränsar vår yttrandefrihet, förklarade Catarina Winninge i tisdags.

Men förhandlingsgruppen får kritik för sitt agerande från sina egna. Den främsta kritiken handlar om att gruppen har agerat självsvåldigt.
– Jag tycker att de skulle ha väntat med att skicka ut pressmeddelandet. Det är anmärkningsvärt att de använder den här tonen, utan att ha medlemmarna bakom ryggen, säger Ann-Marie Morhed.
I pressmeddelandet står att Folkpartiet lämnar överläggningarna om ett fortsatt majoritetsstyre.

Där står att man under förhandlingarna märkt åsikter hos förhandlingsföreträdare som är djupt oförenliga med socialliberal ideologi.
– Jag förstår inte vad som strider mot våra socialliberala frågor eftersom diskussionen inte handlar om några politiska frågor, utan mest personliga frågor, säger Ann-Marie Morhed, som hävdar att samarbetsavtalet i Knivsta inte skiljer sig mycket mot vilka samarbetsavtal som finns mellan partierna i exempelvis landstinget.

Avtalet innehåller bland annat punkter om att samarbetspartierna ska undvika att kritisera varandras politik offentligt.
– Det är normala samarbetsregler. Det onormala är att interpellera eller motionera mot varandra i en allians. Sedan tolkar jag avtalet så att om ett parti har helt egna åsikter om något som man inte tagit upp i programförklaringen med de andra partierna så kan man lägga fram egna förslag utanför samarbetet, säger Ann-Marie Morhed.

Vad det gäller anklagelserna om Anders Eskhults (C) dåliga kvinnosyn så avfärdar Ann-Marie Morhed även den kritiken från partikollegerna.
– Jag känner Anders Eskhult och tycker att det var klumpigt att han lade sig i vilka personer som partiet ska utse, men att kalla det för dålig kvinnosyn är felaktigt. Anders Eskhult ville framhålla en annan kvinna så det har inget med dålig kvinnosyn att göra, säger Ann-Marie Morhed som under många år av sitt yrkesliv har forskat och arbetat med jämställdhets- och genusfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om