Fritid valfråga igen

Knivsta arena har varit en valfråga sedan kommunen bildades. Trots löften har inget hänt än. Men nu ­börjar bollen rulla.

David Stevenson och Elias Strand är glada om det byggs en ishall. Varje vecka åker de två gånger till Märsta för att kunna spela ishockey. Det måste, inte minst i förebyggande syfte, finnas fler fritidsanläggningar i en så ungdomstät kommun som vår, säger Mats Strand pappa till Elias.

David Stevenson och Elias Strand är glada om det byggs en ishall. Varje vecka åker de två gånger till Märsta för att kunna spela ishockey. Det måste, inte minst i förebyggande syfte, finnas fler fritidsanläggningar i en så ungdomstät kommun som vår, säger Mats Strand pappa till Elias.

Foto: Pär Fredin

Knivsta2014-09-10 17:05

Under årens lopp har projektet med ett allaktivitetshus i centrala Knivsta döpts om till Centrum för idrott och kultur (CIK). Enligt kommunens planer börjar i januari bygget av den första etappen som innehåller en ishall och en fullstor sporthall. Knäckfrågan nu är om det blir någon fortsättning på den förs­ta etappen eller inte.

KD och C tycker projektet blir för dyrt och C vill hellre bygga i hela kommunen. På andra sidan står Knivsta.nu och V som tycker att hela anläggningen ska byggas så snart som möjligt. Övriga partier vill ta ställning efter hand, främst beroende på vad kostnaderna blir.

I Knivsta kommun finns många föreningar som är i stort behov av lokaler.

– Det är viktigt att Knivstas ungdomar får möjlighet att utöva sina fritidsaktiviteter i hemkommunen. Vi behöver verkligen fler lokaler åt både idrottsföreningar och åt kulturföreningar, säger Torgny Nilsson, ordförande i Knivsta föreningsråd.

Bristen på sporthallar är så stor i den barntäta kommunen att föreningarna måste kriga för att få tider åt sina medlemmar. Så här säger man på Vassunda IF:s handbollssektion:

– Vi har 300 aktiva barn och 700 medlemmar. Den här hösten har vi exempelvis 07:or på kö och vi vet inte riktigt hur vi ska få ihop det med halltiderna, säger Lotta Ek, ordförande för handbollssektionen.

Hon tycker att det finns för få idrottslokaler i Knivsta, men att det även saknas funktionella lokaler i Alsike.

– Jag tycker att nästa steg ska bli att det byggs fler fullstora hallar i Alsike, i stället för att bygga hela CIK i Knivsta på en gång. Även i Alsike är vi i stort behov av riktiga hallar där det finns plats och utrustning för att kunna träna bollsporter och spela matcher inför publik.

Lotta Ek är orolig för att barnen i Alsike inte förrän i högstadieåldern kommer att få prova på bollsporter inomhus under skolidrotten. Detta eftersom de nybyggda skolorna inte utrustas med sporthallar, bara en så kallad rörelseyta.

Samtidigt finns det många som hoppas att flera etapper av CIK ska byggas så fort som möjligt. Uppsala simsällskaps medlemmar hoppas exempelvis på en större bassäng där de kan få fler träningstider, startpallar och möjlighet till tävlingar. Knivsta Judoklubb står snart utan lokal då gamla brandstationen ska byggas om och medlemmarna i kören Låtar och läten hoppas på en fungerande konsertlokal i Knivsta.

– En stor kulturlokal mitt emellan den kommande ishallen och sporthallen, det är något vi riktigt längtar efter, säger föreningsrådets ordförande Torgny Nilsson, som även är en av medlemmarna i kören.

I kommunen finns också bland andra Knivsta IS, Sveriges kanske enda förening för issporter som inte har någon egen ishall. Föreningen har i drygt tio år kämpat för en ishall. När vädret tillåter arrangerar föreningen skridskoskola utomhus bakom Hälsohuset.

– Knivsta kommun rankades 2013 som en av Sveriges sämsta kommuner för ungdomar. Vår kommun är en av bara sex–sju kommuner i hela landet som fortfarande inte har en ishall, säger Christer Johansson, ordförande för Knivsta IS, som tycker det är på tiden att en ishall byggs här.

Han hoppas att fler Knivstaungdomar nu ska kunna börja träna issporter på hemmaplan.

Två av de barn som i dag åker till Märsta för att träna ishockey är 6-åringarna David Stevenson och Elias Strand. De vill gärna ha en ishall i Knivsta.

– Jag vill fortsätta att spela ishockey. Och jag tycker att det är roligast med matcher, säger David Stevenson.

Davids pappa Steve Stevenson undrar vad Knivstas allt fler barn och unga ska hålla på med på sin fritid om det inte byggs fler lokaler. Han tycker att det är viktigt att det finns ett utbud av positiva aktiviteter åt ungdomar i varje kommun, för att de unga ska må bra och inte hamna snett.

– Det är viktigt att det byggs lokaler både åt unga som är intresserade av kultur och åt dem som är sportintresserade. Det är nu man måste bygga. Om tio år är det försent. Knivsta kommun ligger redan tio år efter med sina fritidsanläggningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om