Fritidsgård tar hjälp av väktare

Fritidsgården i Knivsta har öppet alla vardagar igen efter ett bråk i början av den månaden. Extra personal och väktare besöker gården minst en gång per kväll.

Knivsta2011-03-31 11:55

Enligt Arbetsmiljöverkets anteckningar handlar det om flera tillfällen där ungdomar bråkat och personalen har försökt gå emellan. En gång kom polis till platsen för att reda upp situationen. Efter den händelsen och tidigare hotfulla situationer så har åtgärder vidtagits för att personalens arbetsmiljö ska vara säker och för att alla ungdomar som kommer till fritidsgården ska känna sig trygga.
– Vi är som arbetsgivare skyldiga att vidta åtgärder om det finns hot eller hot om våld på en arbetsplats. Men allt börjar nu ordna upp sig. Det här hände på en fritidsgård den här gången, men kunde lika gärna ha hänt på en förskola eller i en reception, säger Gunilla Tuvin, Knivsta kommuns personalchef.

Hon säger att kommunen inte har undersökt hur andra kommuner hanterar liknande situationer, utan att de utgick från situationen på fritidsgården då man beslutade om att sätta in fyra anställda istället för tre per kväll, att först stänga fritidsgården i en vecka och att sedan öppna igen. I dag är fritidsgården som ligger i Thunmanskolans gamla mellanstadiebyggnad, öppen varje vardagkväll och syftet är att öppna även på lördagar i framtiden.

Kommunen har i dagsläget inga planer på och ingen vilja att stänga fritidsgården. Minst en gång per kväll kommer numera väktare från säkerhetsbolaget Safe Security på besök.

Tycker ni att ni får tillräckligt med stöd från polisen?
– Ja, i det här fallet fungerade det väl så vi har fått all hjälp när vi behövde den, säger Gunilla Tuvin.

Ingrid Blomquist, inspektör på Arbetsmiljöverket säger att våld och hot mot personal inte förekommer mer på fritidsgårdar än på andra arbetsplatser.
– Om det hade varit ovanligt mycket på just fritidsgårdarna så skulle vi ha hört det. Däremot kan det komma tillfällen då det blir grupper som blir osams och då kan det bli som i Knivsta, säger Ingrid Blomquist.

Hon säger att det är mycket hot och våld i samhället över huvud taget just nu och att Arbetsmiljöverket därför koncentrerar sig på insatser mot detta. Hennes tips till alla arbetsgivare är att ha tydliga instruktioner och rutiner för händelser av hot och våld. Man kan också arbeta förebyggande.
– Beredskapen kan exempelvis handla om att i förväg fråga sig: Vad skulle vi kunna utsättas för och vad har vi för rutiner om det skulle hända. På så sätt kan man ha en beredskap som gör att man hanterar situationer bättre, säger Ingrid Blomquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om