Den här torsdagen har ovanligt få mammor samlats med sina barn som är 0-9 månader. Men stämningen är ändå hög. Efter en sång- och dramastund som leds av förskolepedagogen Karin Cervenka går alla till köket för att först ge de små mat, och sedan förse sig själva med fika.
Emma Lind är en av de mammor som brukar komma till Babycaféet.
– Jag tycker att det här är ett jättebra ställe att träffa andra på och att komma ut lite. Eftersom Knivsta är en pendlarort så behövs ställen där man kan skaffa lite kontakter. Här kan man också få svar på frågor. Babycaféet gör att man inte behöver känna sig ensam, säger Emma Lind, som i knäet har Olivia 5 månader.
Tanken med Babycaféet är att föräldrarna just ska kunna knyta kontakter, utbyta erfarenheter och diskutera frågor som rör barn- och föräldrarollen. Här får också barnen tillfälle att leka, träffa andra barn, skapa och sjunga.
– I första hand så stärker föräldrarna varandra i sin föräldraroll, säger Mia Örde.
Samtidigt kan personalen hjälpa till att svara på frågor, ha tid för enskilda samtal och ordna med diskussioner på olika teman.
– Vårt huvuduppdrag är att ge stöd och en vägledning i föräldraskapet för nyblivna småbarnsfamiljer, säger förskolepedagog Karin Cervenka, som har varit med nästan ända sedan Fröhusets familjecentrum startades som ett projekt för tolv år sedan.
Verksamheten drivs av Knivsta kommun i samarbete med landstinget och Svenska kyrkan. Här bedrivs Öppen familjeverksamhet för barn i åldrarna 0-6 år, Krypklubben för förstagångsföräldrar med barn i åldrarna 9-18 månader och Babycaféet på torsdagarna. Karin Cervenka och socionom Mia Örde är de två som är anställda här.
– Dessutom har vi regelbundet besök av distriktssköterska, barnmorska, psykolog från mödra- och barnhälsovården eller en diakon som kan svara på olika frågor från föräldrarna. Tillsammans kallas vi för Fröteamet, säger Karin Cervenka.
På torsdagarna är det mest mammor som kommer med sina små bebisar, men på onsdagarna är det däremot pappor med sina 9-18-månadersbarn som är i majoritet.
– Det är den period som de flesta pappor tar föräldraledigt. Att så många pappor börjat komma hit beror nog på att fler pappor går om de vet att det brukar finns andra pappor här, säger Mia Örde.
Många av föräldrarna känner till Fröhuset redan innan de har fått sitt första barn. I samma lokal, på Forsbyvägen 6, håller nämligen personalen från landstinget, Svenska kyrkan, kommunen och biblioteket även föräldrautbildningar från graviditetsvecka 25 och fram till barnen är cirka tio månader gamla, sammanlagt tolv träffar per grupp. Utbildningarna handlar om allt från amning och mat till sömn, barnböcker, relationer och rollen som förälder.
Linda Eriksson, med sonen Leo, 4 månader och Johanna Andersson, med sonen Nils, 5 månader säger att de kommer hit både för sin egen och för sitt barns skull.
– Det är bra att få prata lite med andra som precis har gått igenom samma sak som en själv, det är också trevligt att vara här, säger Linda Eriksson.
En annan förälder tycker att det känns tryggt när alla barn är under nio månader.
– Alla är på samma nivå och så småningom växer man in i rollen som förälder med säkerhetstänk och annat allteftersom barnet växer, säger hon.
Nätverk av olika slag bildas på Fröhuset och sedan träffas föräldrar och barn även i egna konstellationer.
– Just nu är det en Knivstapappa som har startat en Facebooksida för småbarnsföräldrar i Knivsta kommun, säger Mia Örde.