Gamla träd i allé avverkade utan tillstånd
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har utan att söka dispens avverkat träd i allén vid Krusenbergs herrgård. Länsstyrelsen anmäler nu SLU för brott mot miljöbalken och kulturminneslagen.
- Ja, vi fick en anmälan och åkte ut till platsen. Det visade sig att ett 40-tal askar och almar, varav en del är uppåt tvåhundra år gamla, hade sågats ner, säger Petter Söderberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsens miljöenhet.
Ju äldre träden är, desto högre naturvärden har de. Alla alléer är biotopskyddade. Just denna är även skyddad som byggnadsminne eftersom den tillhör herrgårdsmiljön vid Krusenberg.
I det här fallet var allén delvis också strandskyddad då den ligger mindre än 300 meter från vattnet.
- Dessa gamla träd är ofta ihåliga och kan därför hysa fladdermöss, fåglar och många insekter. Fåglarna och fladdermössen är i sin tur skyddade av artskyddsförordningen, säger Petter Söderberg.
Området kring allén är sedan tidigare väl inventerat och det är därför som länsstyrelsen vet att det exempelvis finns fladdermöss här.
Utöver att länsstyrelsen nu anmäler SLU för brott mot miljöbalken så anmäls lantbruksuniversitetet även för brott mot kulturminneslagen.
Det som händer nu är att avverkningen stoppas så att den södra sidan av allén lämnas orörd så länge. På norra sidan om vägen ligger redan ett 40-tal av cirka 110 träd.
- Det vi kan göra nu är att anlägga så kallade faunadepåer i närheten av Krusenberg. Det innebär att trädstammar och grenar läggs kvar i högar. På så sätt försöker man rädda en del av de naturvärden som skadats. I högarna kan exempelvis en del insekter leva kvar, säger Petter Söderberg.
Han är besviken på att SLU har tagit bort levande träd i stället för att bara ta bort döda träd och dåliga grenar.
Lars-Olof Johansson, fastighetschef på SLU:s egendomsförvaltning, säger att det finns olika uppfattningar, och att han vill avvakta och se åt vilket håll utredningen leder.
Ni undervisar ju andra i frågor som rör naturvärden och miljöbalken. Hur gick det här egentligen till?
- Jag vet, det är pinsamt. Vi hade skrivit en dispensansökan och den blev på grund av flera missförstånd liggande kvar hos oss. Vi hade en skötselplan från länsstyrelsen som vi följde, men jag vet att det ändå är vårt ansvar att känna till vilka tillstånd som krävs, säger Lars-Olof Johansson.
Varför avverkade ni?
- Det har varit problem med de här träden i flera år. Grenar ramlade ofta ner på vägen. Träden var gamla och hade askskottsjukan. Vi har tagit ner de döda träden och vi rådgjorde med experter innan vi bestämde vilka träd som skulle tas bort, svarar Lars-Olof Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!