Gammalt träsk har fått nytt liv
Nu är restaureringen av Trunsta träsk och återskapandet av Gredelby hagar i det närmaste klart. I juni blir det invigning, men redan nu hittar många Knivstabor till den tätortsnära oasen.
Josefin Edling har lett arbetena med att rusta Trunsta träsk.
Foto: Maria Lindblom
Restaureringen av Trunsta träsk, byggandet av fågeltornet och röjningen av hagmarkerna har gjorts med bidrag från länsstyrelsen, Knivsta kommun, Upplandsstiftelsen och Alsike fastighets AB. Själva arbetet har utförts av ideella krafter från föreningarna Ort utan lort och Friluftsfrämjandet i Knivsta. Dessutom har ett antal intresserade privatpersoner anslutit sig till och från.
- Vi har varit tio-tolv "eldsjälar" som hjälpts åt att röja och elda ris i hagarna och vi har haft kul under tiden vi arbetat. Man har lärt känna nya människor i Knivsta, säger Ulf Swenson.
I dag är hagarna öppna och ljusa med många inbjudande platser att exempelvis ha en picknick på. Utsikten över träsket är vackrare än den låter och en gång i tiden hette faktiskt vattensamlingen Trunsta sjö.
Josefin Edling, på Knivsta kommuns park- och naturavdelning, är ledare för de arbeten som gjorts i träsket. Här har man bland annat muddrat och tagit bort vass. Vattenståndet hålls också på en jämnare nivå nu.
- Syftet är både att få hit fler fåglar, vattenlevande växter och djur samt att få höga biologiska värden nära tätorten, ett vackert område som människor kan ta sig till på ett lätt sätt, säger Josefin Edling.
För att komma med bil till området kör man in på Boängsvägen och följer sedan skylten med texten Gredelby hagar som visar parkeringen intill området. Men det går också bra att promenera hit både från Knivsta och från Alsike.
I fyra år har projektet pågått och förändringen är stor, enligt dem som såg hur igenvuxet det var här tidigare. I maj släpper arrendatorn som vanligt ut sina köttdjur och de inblandade räknar med att djuren nu ska komma åt att beta bort det sly som försöker ta sig upp i framtiden.
- Det har blivit en stor förändring i floran sedan hagmarken röjdes och i sjön har det blivit fler fåglar sedan vassen försvann. Vi hoppas till och med att lite mer fisk ska vandra upp från Knivstaån, men någon fiskesjö kommer det här inte att bli, även om det finns några smala gäddor i vattnet, säger Josefin Edling.
Bland växterna finns en stor lokal av toppjungfrulin, det finns buskviol och gullvivor. Antalet hagmarkssvampar, som vaxskivlingar, är stort. Här finns ungefär 17 arter, varav två kan vara mycket ovanliga.
Toppjungfrulinet hade bland annat tynat bort om inte marken hade röjts. Vad det gäller fåglarna så kan man från det nya fågeltornet skåda allt från brun kärrhök till häckande tranor, häger och sångsvanar.
När UNT är på besök springer två vackra rådjur förbi nedanför fågeltornet och på en bänk i tornet har Knivstaborna Mary Karlsson och Eivor Pettersson satt sig för att fira Eivors 75-årsdag med en liten vårfika.
- Jag bor här i närheten och tycker att området har blivit väldigt fint. Jag går ganska ofta hit, men jag gillar inte korna som är här på sommaren, säger Mary Karlsson om det "nya" Trunsta träsk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!