Gasfråga splittrar politiker

Trots att biogasbristen är akut så har Knivsta kommun inte tagit vara på tillfället att börja leverera gas till AGA. Det anser Anders Grönvall (S).

Knivsta2010-04-15 11:00

Anders Grönvall är kritisk till att den borgerliga majoriteten i kommunen har kastat bort en bra chans till både intäkter och miljövinster.
- Det är onödigt att biogas och fossil gas körs långa sträckor. Få kommuner har ett så unikt läge som Knivsta. Genom att AGA-gas redan har distribution av fossil gas från Knivsta så vore det en enkel sak att leverera biogas till dem, säger Anders Grönvall.

Kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M) svarar att Knivsta kommun inte kastar bort några möjligheter till intäkter och miljövinster, men att frågan är komplicerad.
Bakgrunden till biogasbristen i Stockholmsområdet är att antalet fordon som drivs med fordonsgas har blivit fler. AGA-gas som är ansvarig för distributionen av fordonsgas i just Stockholmsområdet tar nu fram nya anläggningar för produktion av biogas på flera platser.

- Katrineholms kommun har exempelvis kunnat utnyttja situationen vilket kommer att ge kommunkassans där ett rejält tillskott, säger Grönvall.
Men Göran Nilsson håller inte med om att problemet handlar om att det är för få som investerar i biogasanläggningar.
- Den största anledningen till att produktionen i dagsläget inte kan möta efterfrågan är inte att det är för få som investerar i nyproduktion av anläggningar, utan att det är en stor brist på de råvaror som behövs för att producera biogas, det vill säga rötbart organiskt material, säger Göran Nilsson.

Han anser att man även behöver väga in andra faktorer än beräkningar av råvarumängder för att se om en investering kommer att vara lönsam på lång sikt.
- Det är till exempel viktigt att göra en säker bedömning av vilka sorters råvara som kan behandlas i samma anläggning. Det har visat sig vara svårt att blanda till exempel hushållskompost och avloppsslam, säger Göran Nilsson.
Det finns enligt honom ett förslag om att kommunen senast år 2012 ska göra en förstudie kring biogas och om det är lönsamt att investera i en egen anläggning.

- Oavsett om det visar sig vara lönsamt eller inte måste utgångspunkten vara att de råvaruresurser som finns i kommunen tas till vara på ett effektivt sätt. I dagsläget finns det några olika källor till rötbart organiskt material som uppkommer inom kommunen och som tas till vara på olika sätt, säger Göran Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om