Grannar oroade inför nybygge

Kommunen verkar inte ta hänsyn till den unika miljön och till dem som redan bor i Nor om de ska exploatera området. Det anser flera fastighetsägare vid Olof Thunmans väg.

Mikael Engström och Pär Bergman boende efter Olof Thunmans väg som protesterar mot byggplanerna vid Valloxen.

Mikael Engström och Pär Bergman boende efter Olof Thunmans väg som protesterar mot byggplanerna vid Valloxen.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2012-11-27 15:00

– Problemet är bland annat att kommunen vill att vi ska finansiera något vi inte vill ha. De höga kostnaderna gör dessutom att flera kan bli tvungna att flytta härifrån, säger Mikael Engström och Pär Bergman, två av fastighetsägarna i det natursköna området.
Intill deras bostadsområde planeras ett 50-tal nya villor och ett tiotal avstyckningar av befintliga tomter. Att Olof Thunmans väg ska breddas och att alla fastigheter ska anslutas till kommunalt VA är det som kommer att kosta mycket för de befintliga 42 fastighetsägarna. Det rör sig om flera hundratusen kronor per fastighet, som mest kanske 600 000 kronor var.
– Vi förstår inte varför kommunen vill förtäta det här vackra området, ett område som de själva använder som exempel när de gör
reklam för Knivsta, säger Pär Bergman.

Pär Bergman och Mikael Engström säger att Olof Thunmans väg kommer att bli bred som Forsbyvägen som går genom centrala Knivsta. De boendes förslag är i stället att kommunen anlägger en separat matarväg till det nya området.
Fastighetsägarna föreslår att VA-frågan löses på ett både mer miljövänligt och billigare sätt.
– Vi föreslår att man sätter in minireningsverk i de nuvarande trekammarbrunnarna. Det skulle kosta max 100 000 kronor per hushåll och ännu mindre om man går ihop flera stycken, säger Mikael Engström.
Det lättrycksavlopp (LTA) som kommunen föreslår drar mycket ström, har visat sig ha massor av driftsstopp och höga kostnader, enligt honom.
– Sedan klarar Knivsta reningsverk inte att ta emot slammet, utan det måste transporteras med dieselfordon till Lidingö, säger Mikael Engström.

Boo Östberg (C), ordförande i bygg- och miljönämnden, svarar att det i det aktuella området finns flera avlopp som inte är godkända. Vad det gäller Knivsta reningsverk så säger han att det finns planer på att bygga en biogasanläggning där slammet kan utnyttjas för energiåtervinning.
– När det blir mer än 15–30 hus i ett bostadsområde är kommunen enligt lagen skyldig att lösa avloppsfrågan i ett större sammanhang. Befintlig bebyggelse kvalificerar sig därför redan i dag, oavsett om området byggs ut eller inte, för kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp. Minireningsverk är tyvärr ingen billigare lösning eftersom det ändå är kommunen som måste stå för drift och underhåll på varje reningsverk, säger Boo Östberg.
Han hänvisar till det nyligen avgjorda ärendet i Västersjö där kommunen enligt en dom blir tvungen att lösa avloppsfrågan, trots att flera av fastighetsägarna gått ihop och byggt ett eget reningsverk.
– Vi blir allt fler som ska ha någonstans att bo och vi måste hitta hygieniska lösningar som håller så att inte bakterier eller smittor börjar spridas igen. Ett exempel på det i närtid är utbrottet av parasiten Cryptosporidium i Östersund, säger Boo Östberg.

En utbyggnad möjliggör också att kommunen kan växa och utvecklas med bra service för kommuninvånarna som exempelvis bättre kollektivtrafik, enligt Boo Östberg.
– På längre sikt blir det billigare för alla om vi satsar på ett gemensamt system redan nu. Jag kan ha väldigt stor förståelse för att det är tunga kostnader för dem som redan bor i Nor, men någon gång måste vi göra om avloppen och det blir inte bättre ju längre vi väntar, säger Boo Östberg.

 018-478 12 35
Missnöjda. – I skogen, precis bakom mitt hus, blir det nya bostäder. Det är inte för att bo tätt som vi vill bo i Nor, säger Mikael Engström (till vänster). På bilden även Pär Bergman. Foto: Maria Lindblom

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om