Gristransport med skrikande grisar väckte uppmärksamhet
Ett parkerat djurtransportsläp med grisar som skrek och levde om väckte uppmärksamhet vid väg 77 i torsdags förmiddag, den 11 februari.Veterinärenheten vid Uppsala län anser i nuläget inte att något fel har begåtts.Kent Heléns åkeri beklagar att de var tvungna att parkera släpet vid vägen, men att väglaget tvingade dem till det.
Enligt Helena Kättström, enheten för idisslare och gris vid Jordbruksverket, får djur inte transporteras på ett sådant sätt att de riskerar skadas eller orsakar onödigt lidande. Även om hon är osäker på huruvida det är ett djurskyddsärende, så tycker hon det är bra att frågan uppmärksammas.
"Jag kan inte ge något exakt svar på frågan hur länge man kan parkera en gristransport, eftersom det beror på så många faktorer. Det som räknas är ju hur grisarna har det. Om man upplever missförhållanden bör en anmälan göras till länsstyrelsen eller polis" skriver Helena Källström i ett mejl till redaktionen.
"Det krävs en anmälan"
Det är länsstyrelserna veterinärenhet i respektive län som har hand om djurskyddet. Enligt Emma Svensson, handläggare vid veterinärenheten i Uppsala län, finns det inga anmärkningar på åkeriet i fråga.
-Det krävs en anmälan och framför allt mer information för att vi ska kunna yttra oss i frågan. Allt vi vet är att det stått ett släp med skrikande grisar intill vägen, säger Emma Svensson.
"Jag hade inget val"
Åkeriägaren Kent Helén säger att han knappt kom fram med lastbilen på småvägarna där han hämtade andra slaktdjur. Men risk för att köra av vägen med grisarna var han tvungen att parkera släpet vid stora vägen.
-Jag parkerar nästan aldrig släpet vid vägar. Men i det här fallet hade jag inget val. Då är det tråkigt att den här kvinnan kom förbi, säger Kent Helén.
Byter chaufför för att undivika raststopp
Att grisarna skrek och härjade i djurtransporten berodde inte på att de var stressade av bullret från vägen, enligt Kent Helén.
-När man blandar djur från olika gårdar så börjar de ofta bråka och ska klargöra rangordningen. När man kör är de stilla, men när man stannar kan det bli bråk. Med hänsyn till djuren har vi inom branschen försökt får bort kravet på 45 minuters rast efter 4,5 körtimmar. För att undvika stress brukar vi byta chaufför och på så sätt kan vi rundgå kravet på stopp, säger han.
Kent Helén säger att han byggt djurtransporter i många år och att han följer alla krav som finns på till exempel inredning, vatten, värme och ventilation.
-Även om djuren är på väg till slakt så ska de ha det bra under transporten, säger Kent Helén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!