– Jag stannar bilen och springer dit. Jag hör att de pratar med SOS alarm och säger något om att han inte andas och jag ser att han är helt blå i ansiktet, berättar Ahmed Shkuntana, som påbörjade hjärt- och lungräddning direkt.
Det tog cirka tio minuter innan räddningstjänsten anlände och tog fram en hjärtstartare. Efter det fick mannen tillbaka pulsen och färgen i ansiktet.
Enligt instruktör Daniel Stenlund på kliniskt träningscentrum vid Akademiska sjukhuset är det viktigt att agera, oavsett om man kan hjärt- och lungräddning eller inte.
– Påträffar man någon som inte andas är det viktigt att man agerar direkt. Ring 112, kolla om personen är vid medvetande och om personen andas, instruerar han.
Efter att man med båda händerna har gjort 30 tryck på bröstet ska man blåsa in två djupa andetag och upprepa proceduren tills hjälp kommer eller till personen vaknar till, förklarar han vidare.
– Tryck hellre på bröstet än stå bredvid och vänta på ambulansen. Varje sekund kan vara avgörande för om personen överlever och varje minut räknas. Jag brukar säga att för varje minut du agerar ökar chansen att personen överlever med 10 procent.
På flera offentliga platser som exempelvis tåg och köpcentrum finns hjärtdefibrillatorer som är lätta att använda och som har en röst som säger åt vederbörande vad man ska göra. Daniel Stenlund har överseende med att alla inte vill ge "mun mot mun" mot någon som har blod och spyor i munnen, vilket inte är ovanligt efter ett hjärtstopp.
– Det viktigaste är ändå kompressionerna. Vill man inte göra mun mot mun så kan man hoppa över det och fortsätta trycka på bröstet, säger han.
Kompressionerna ska göras så att bröstkorgen trycks ner med cirka fem centimeter och i en rätt så snabb takt, 100-120 per minut. Daniel Stenlund säger att man kan tänka på refrängen i Bee Gees låt "Stayin' Alive" om man inte vet vilken takt man ska hålla.
Efter fredagens händelse vid vägrenen skrev Ahmed Shkuntana ett inlägg på Facebook för att upplysa om hur viktigt det är att allmänheten känner till hur man gör hjärt- och lungräddning.
– Det kan faktiskt rädda liv, för mig var det en självklar sak att göra. Det är viktigt att man snabbt kan agera i sådana här situationer, säger han.