Här är förskolan där tystnad råder
Buller är ett vanligt problem i skolor och förskolor. Men på Skutans förskola i Knivsta har man lyckats så bra med att bullersanera att arbetet skulle kunna stå modell för andra förskolor i landet.
Skutans förskola har blivit bullersanerad. Lina Dahlgren, förskollärare, målar pippis färger med barnen i 2-3-årsgruppen Krokodilerna. Bordet de sitter vid är bullerdämpande.
Foto: Maria Lindblom
- Barnen har verkligen påverkats av den nya miljön. De behöver lugn för att kunna leka bra och vi vuxna blir inte trötta i öronen sedan vi kom till den här lokalen, säger Lina Dahlgren en av förskollärarna som är mycket nöjd med bullersaneringen.
Under 2006-2008 genomförde Arbetsmiljöverket en tillsyn av ljudmiljön i 301 skolor och 387 förskolor i Sverige. Förskolan Skutan var en av dem som fick besök. Inspektionerna visade att buller är ett stort problem i landets skolor. En orsak är stora barngrupper, en annan är eftersatt miljö.
På förskolan Skutan har man i samband med en renovering ändrat både på den fysiska miljön och på organisationen av barngrupperna.
- När det gäller den fysiska miljön finns det många olika saker man kan göra, säger förskolans rektor Catharina Sundin.
Som exempel nämner hon ljuddämpande bord, väggar, tak och golv. Trekantiga ljudabsorbenter i hörnor mellan tak och väggar, helgjutna plastklossar i stället för träklossar och mattor i botten på leksakslådorna.
- Ljudabsorbenterna i taket bryter av ljudvågorna och de mjuka bordsskivorna gör att det inte skramlar så mycket om man släpper ett bestick eller en leksak på bordet, säger Catharina Sundin och visar med en liten legobit som nästan ljudlöst träffar ett bord.
Ett annat knep som man tagit till är att sätta tätningslister i dörrspringor. Dörrarna mellan rummen stänger man så ofta det går och i långsmala rum ställer man bokhyllor eller annat vinkelrätt ut i rummet för att bryta ljudvågen.
- Vi arbetar också med den pedagogiska och organisatoriska miljön för att minska bullret. Vi delar in barnen i mindre grupper då det går och vi går inte ut alla samtidigt, säger Catharina Sundin.
Annat som praktiseras på förskolan är att personalen tänker på att sänka rösten och skapa nyfikenhet i stället för att höja rösten när de vill ha barnens uppmärksamhet.
- Något som kanske verkar konstigt är att personalen rekommenderas att använda öronproppar ibland när nya barn skolas in. Men faktum är att ljudet kan bli väldigt starkt om man håller ett barn som gråter alldeles intill sitt öra, säger Catharina Sundin.
För övrigt behövs inga hörselskydd på Skutans förskola. Här råder numera en behaglig ljudnivå och personalen är mycket nöjd med resultatet.
- Men vi hade inte klarat det på egen hand. Om inte kommunen hade satsat på återkommande arbetsmiljöutbildning åt alla chefer och om sakkunskap inte hade funnits hos kommunens fastighetsansvarige så hade det inte blivit något, säger Catharina Sundin.
Att arbetet har varit systematiskt genomfört med checklistor och regelbundna möten är enligt henne också en av hemligheterna bakom ett lyckat arbetsmiljöarbete.
- Och det viktigaste av allt kanske är att vi har samarbetat bra. Personalen och deras fackliga företrädare har varit mycket engagerade, säger Catharina Sundin som anser att den högre kostnaden för en bullersanering lönar sig på sikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!