– Jag undrar varför miljönämnden inte ska avgöra sådana här stora frågor. När upp till 10 000 ton avloppsslam åt gången ska lagras i vår kommun borde det vara ett beslutsärende. Det här handlar ju om en verksamhet som kan vara miljöfarlig, säger Björn Enskär (S).
Han är ledamot av nämnden, men anser att åtminstone de nya ledamöterna har fått alltför knapphändig information av tjänstemännen.
– Vi fick under den korta genomgången exempelvis inte höra hur stor omfattningen på lagringen skulle bli, säger Björn Enskär.
Han är orolig för att den lilla sjön Valloxen som ligger cirka 1 000 meter från lagringsplatsen, kan bli övergödd av vatten från lagringen. Han är också orolig över att medicinrester och annat kan finnas med i lakvattnet.
– De säger att det finns en damm dit allt lakvatten förs, att dammen vid behov ska tömmas och att vattnet kan köras i väg till reningsverk. Men jag tvivlar på att de hinner tömma dammen om det blir regn under en längre period. Vad händer om dammen svämmar över? säger Björn Enskär.
En annan fråga är om Stockholm vatten, genom bolaget Veolia vatten, kommer att kunna sälja vidare allt slam till bönder som vill göda sina åkrar med forsforrikt avloppsslam i stället för med konstgödsel.
– Vad jag har hört så finns ännu inga lantbrukare i Knivsta som vill ta emot eller köpa slammet, säger Björn Enskär.
Boo Östberg (C) ordförande i bygg- och miljönämnden försvarar att det var tjänstemännen och inte politikerna som fattade beslutet om lagringen.
– Vi har delegerat miljötillsynen till tjänstemännen, eftersom de är kunnigare i de här frågorna, säger Boo Östberg.
Han tycker att den föredragning som nämnden fick av en av kommunens tjänstemän i början på året var tillräcklig.
– Och vad jag minns var det ingen politiker som hade några synpunkter på det här ärendet då. Anläggningen är godkänd enligt miljöbalken om alla restriktioner följs som de ska, säger Boo Östberg.
Han tycker att det är bra att reningsverkens slam kan återanvändas efter att man har återvunnit biogas ur slammet. På Veolia och Stockholm vatten säger man att tanken med anläggningen är att man vill arbeta för en hållbar utveckling och ett kretsloppstänkande genom att återvinna avloppsslammet.
– Inget vatten från lagringsområdet kan nå grundvattnet. Under området har vi exempelvis geoverksamma dukar och asfalt. Allt vatten leds ner i dammen. Dammen är i sin tur väldigt överdimensionerad för den yta vi lagrar på. Vi har inte behövt tömma dammen än, fastän verksamheten började redan i oktober, säger Clara Tamm på Veolia.
Hon menar att det så kallade revaqkontrollerade avloppsslammet är något som alla i livsmedelskedjan, LRF, Lantmännen och dagligvaruhandeln, står bakom i dag som ett säkert gödningsmedel till åkrarna.
– I dag har man kommit långt i hanteringen av säkert slam. Därför är det fel att fokusera på slammet. Nu är det i stället våra kemikalier vi måste rensa bort så att de aldrig hamnar i reningsverken och det arbetet är det mycket fokus på just nu. Miljögifterna måste stoppas redan vid källan, säger Clara Tamm.
Hon svarar också att lantbrukarna just nu står på kö för att få ta slam till sina åkrar.
– Vi har större intresse, än vi har slam just nu, säger hon.