Här får Knivstaelever lära sig mer om naturen

En naturskola planeras på Eda lägergård utanför Lagga. Hit hoppas man att grundskoleelever från Knivsta ska kunna komma för att lära sig mer om naturen.

En naturskola ska startas vid Eda lägergård utanför Lagga. Runa Steen från lägergårdsföreningen visar gården.

En naturskola ska startas vid Eda lägergård utanför Lagga. Runa Steen från lägergårdsföreningen visar gården.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2010-04-22 09:55

Eda lägergård och badet nedanför ägs av Knivsta kommun sedan kommundelningen. I dag drivs verksamheten av Eda lägergårdsförening, vars medlemmar lägger ner mycket ideell tid på att sköta gården och det allmänna badet nedanför.
Hit kommer skolklasser, föreningar och privatpersoner för att ordna läger, idka friluftsliv eller arrangera en fest. Gården har 35 sängplatser, kanoter och en roddbåt som är under renovering.
- Tanken är att även alla skolklasser från Knivsta i framtiden ska kunna komma hit och gå på Naturskola, men vi vet inte än om vi kommer att få de anslag vi har sökt, säger lärare Tore Sjöqvist, en av initiativtagarna.

Knivsta kommunstyrelse beslutade i förra veckan att anslå 75 000 kronor på tre år till projektet, men för att kunna starta naturskolan krävs även anslag från andra håll. Bakom ansökan om lokala naturvårdsmedel står Eda lägergårdsförening i samarbete med Upplandsstiftelsen och Knivsta kommun.
- Vi vill att barnen ska kunna komma ut i naturen under ledning av en pedagog. Här ska man kunna iaktta saker i naturen och bli inspirerad för att sedan kunna läsa om vad man sett. Vi vill skapa möjligheter till lärande genom att barnen får uppleva naturen. Man brukar säga att man lär in ute, säger Tore Sjöqvist.
I dag åker en del Knivstaelever till Uppsala kommuns naturskola i Hammarskog och i framtiden planerar Eda lägergårdsförening att fortsätta en del samarbete med naturskolan där och med Upplandsstiftelsen, samtidigt som eleverna får tillgång till naturen på hemmaplan.
Ledmotivet för naturskolan i Knivsta, om den blir av, kommer att vara att hjälpa eleverna att utveckla en relation till naturen genom att de får naturkänsla förvärvad genom vistelse i naturen.
 - Lokalen och omgivningarna är väldigt lämpliga för en naturskola. Här finns Norrsjön, bäckar, hällmarker, skog, ja många olika naturtyper på en liten yta. Genom en naturskola skulle skolorna också kunna få tillgång till undervisningsmaterial som är knutet till just den här platsen, säger Tore Sjöqvist.

I dag finns naturskolor i nästan alla kommuner i Uppsala län, även i mindre kommuner som Älvkarleby och Håbo. Och i Östhammar har man till och med en kombinerad natur- och teknikskola där syftet är att inspirera alla lärare och elever och väcka intresse för både natur och teknik.
I Knivsta är tanken att naturskolan kommer att drivas parallellt med lägergårdsverksamheten, badet och uppläggningsplatsen för privata roddbåtar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om