260 små ulliga filurer på två veckor: "Havsörnen tog 30 lamm"

Det är högsäsong i gårdsbutiker och stall inför påsken. På Åby gård har hela 260 små ulliga lamm fötts de senaste två veckorna. Men gården går mot strömmen.
Andelen svenskt får- och lammkött minskar kraftigt, jämfört med importerat.

På Åby gård i Husby-Långhundra busar de små lammen med varandra.

På Åby gård i Husby-Långhundra busar de små lammen med varandra.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2025-04-18 20:00

Ljudnivån är hög i Åby gårds fårstall några dagar före påsk. Små lamm skuttar nyfiket omkring samtidigt som deras mammor håller ordning på dem genom att bräka.

"Bä, bää" svarar lammen med späda stämmor och tankarna dras oundvikligen till den gamla barnvisan ”bä, bä vita lamm”.

Ulla Larsson och hennes familj har haft ett par intensiva veckor då de både dag och natt har vakat över tackorna som kan föda upp till tre lamm var.

undefined
Ulla Larsson och Petter Johansson med ett av de större lammen på Åby gård.

– De flesta klarar sig själva, men det händer att lamm ligger felvända i magen och då får jag gå in med en hand och vända dem rätt. Annars är risken stor att lammet dör, säger Ulla Larsson som tack vare många års erfarenhet blivit ett proffs på att rädda lamm.

Väl ute i världen väntar fler faror för de små liven. Exempelvis parasiter som kan göra lammen sjuka, samt hungriga vargar.

I närheten av Husby-Långhundra finns i dagsläget inget vargrevir, men om det skulle komma vargar hit då skulle det vara över med hela verksamheten, säger Ulla Larsson.

– Har en varg börjat ta får så lär sig flocken att det finns mat där och då kommer de tillbaka till hagen, säger Ulla Larsson.

undefined
På Åby gård i Husby-Långhundra är det två lamningar per år. Vissa lamm föds i januari, medan de flesta föds nu i april.

Ett annat problem som inte är lika stort, men som ändå numera påverkar Åby gård, är att havsörnar tar lamm.

– Havsörnen tar lamm om vi låter tackorna lamma ute, så det har vi slutat med. För några år sedan tog havsörnen 30 av våra lamm. Därför släpper vi numera ut lammen på bete först då de blivit större.

undefined
”Vi kan använda samma maskiner och annat som krävs för att odla foder åt alla våra djur. Därmed blir det också mer lönsamt för oss, än för mindre jordbruk att ha får”, säger Petter Johansson (på bilden) som driver gården ihop med sin bror Lars och sina föräldrar Ulla Larsson och Fredrik Johansson.

Åby gård klarar att få lönsamhet i uppfödningen tack vare att gården har många ben att stå på. De föder även upp kor och grisar. 

undefined
Åby gårds nötdjur och får håller på sommaren landskapet öppet på flera olika platser. Bland annat i Gredelby hagar i Knivsta, i Morga hage, runt fornborgen Broborg och i Johannesberg nära Gottröra. Gården har även fyra vallhundar (border collies) som är till ovärderlig hjälp när djur ska flyttas.
undefined
Ulla Larsson och en av hennes söner, Petter Johansson, som tillsammans med övriga familjen just nu har bråda dagar på Åby gård med både lammfödslar och påskhandel i gårdsbutiken.
undefined
Lamm på Åby gård april 2025
undefined
Lamm på Åby gård april 2025
undefined
Lamm på Åby gård april 2025

I hela Sverige har däremot produktionen av får/lamm-kött minskat kraftigt. I dag är vi bara självförsörjande till knappt 25 procent. 1995 var motsvarande siffra 55 procent. Resterande får- och lammkött som köps av svenskar importeras från andra länder, bland annat från Nya Zeeland, uppger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket.

– Ja, lammköttsproduktionen i Sverige börjar bli så marginell så att det här snart blir ointressant för slakterierna. Men många invandrargrupper äter mycket lamm och 95 procent av vårt lammkött säljer vi till den typen av kunder. Främst säljer vi köttet i vår egen gårdsbutik, säger Ulla Larsson på Åby gård innan hon skyndar vidare för att hinna fixa även med gårdsbutiken inför påsken som jämte julen är årets största mathögtid.

Största kristna högtiden

Påsken är årets största kristna högtid och firas som minne av att Jesus enligt bibeln led, dog och återuppstod.

Lamm blev vanligt på det kristna påskbordet först på 1900-talet.

I judendomen firas pesach/påsk till minne av judarnas uttåg ur Egypten som ska ha skett cirka 1500 år före Jesus födelse, efter år av slaveri. Den natten slaktades enligt judisk tradition ett påsklamm. 

I Uppsala län finns 357 fårföretag. Totalt i Sverige är det 7 763 företag med sammanlagt 454 500 får. Vissa har får mest för att få skinn och ull, medan andra är inriktade på köttproduktion.

Karta: Åby Gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!