LjudnivÄn Àr hög i à by gÄrds fÄrstall nÄgra dagar före pÄsk. SmÄ lamm skuttar nyfiket omkring samtidigt som deras mammor hÄller ordning pÄ dem genom att brÀka.
"BĂ€, bÀÀ" svarar lammen med spĂ€da stĂ€mmor och tankarna dras oundvikligen till den gamla barnvisan âbĂ€, bĂ€ vita lammâ.
Ulla Larsson och hennes familj har haft ett par intensiva veckor dÄ de bÄde dag och natt har vakat över tackorna som kan föda upp till tre lamm var.
â De flesta klarar sig sjĂ€lva, men det hĂ€nder att lamm ligger felvĂ€nda i magen och dĂ„ fĂ„r jag gĂ„ in med en hand och vĂ€nda dem rĂ€tt. Annars Ă€r risken stor att lammet dör, sĂ€ger Ulla Larsson som tack vare mĂ„nga Ă„rs erfarenhet blivit ett proffs pĂ„ att rĂ€dda lamm.
VÀl ute i vÀrlden vÀntar fler faror för de smÄ liven. Exempelvis parasiter som kan göra lammen sjuka, samt hungriga vargar.
I nÀrheten av Husby-LÄnghundra finns i dagslÀget inget vargrevir, men om det skulle komma vargar hit dÄ skulle det vara över med hela verksamheten, sÀger Ulla Larsson.
â Har en varg börjat ta fĂ„r sĂ„ lĂ€r sig flocken att det finns mat dĂ€r och dĂ„ kommer de tillbaka till hagen, sĂ€ger Ulla Larsson.
Ett annat problem som inte Àr lika stort, men som ÀndÄ numera pÄverkar à by gÄrd, Àr att havsörnar tar lamm.
â Havsörnen tar lamm om vi lĂ„ter tackorna lamma ute, sĂ„ det har vi slutat med. För nĂ„gra Ă„r sedan tog havsörnen 30 av vĂ„ra lamm. DĂ€rför slĂ€pper vi numera ut lammen pĂ„ bete först dĂ„ de blivit större.
à by gÄrd klarar att fÄ lönsamhet i uppfödningen tack vare att gÄrden har mÄnga ben att stÄ pÄ. De föder Àven upp kor och grisar.
I hela Sverige har dĂ€remot produktionen av fĂ„r/lamm-kött minskat kraftigt. I dag Ă€r vi bara sjĂ€lvförsörjande till knappt 25 procent. 1995 var motsvarande siffra 55 procent. Resterande fĂ„r- och lammkött som köps av svenskar importeras frĂ„n andra lĂ€nder, bland annat frĂ„n Nya Zeeland, uppger Ă sa Lannhard Ăberg, utredare pĂ„ Jordbruksverket.
â Ja, lammköttsproduktionen i Sverige börjar bli sĂ„ marginell sĂ„ att det hĂ€r snart blir ointressant för slakterierna. Men mĂ„nga invandrargrupper Ă€ter mycket lamm och 95 procent av vĂ„rt lammkött sĂ€ljer vi till den typen av kunder. FrĂ€mst sĂ€ljer vi köttet i vĂ„r egen gĂ„rdsbutik, sĂ€ger Ulla Larsson pĂ„ Ă by gĂ„rd innan hon skyndar vidare för att hinna fixa Ă€ven med gĂ„rdsbutiken inför pĂ„sken som jĂ€mte julen Ă€r Ă„rets största mathögtid.