Ljudnivån är hög i Åby gårds fårstall några dagar före påsk. Små lamm skuttar nyfiket omkring samtidigt som deras mammor håller ordning på dem genom att bräka.
"Bä, bää" svarar lammen med späda stämmor och tankarna dras oundvikligen till den gamla barnvisan ”bä, bä vita lamm”.
Ulla Larsson och hennes familj har haft ett par intensiva veckor då de både dag och natt har vakat över tackorna som kan föda upp till tre lamm var.
– De flesta klarar sig själva, men det händer att lamm ligger felvända i magen och då får jag gå in med en hand och vända dem rätt. Annars är risken stor att lammet dör, säger Ulla Larsson som tack vare många års erfarenhet blivit ett proffs på att rädda lamm.
Väl ute i världen väntar fler faror för de små liven. Exempelvis parasiter som kan göra lammen sjuka, samt hungriga vargar.
I närheten av Husby-Långhundra finns i dagsläget inget vargrevir, men om det skulle komma vargar hit då skulle det vara över med hela verksamheten, säger Ulla Larsson.
– Har en varg börjat ta får så lär sig flocken att det finns mat där och då kommer de tillbaka till hagen, säger Ulla Larsson.
Ett annat problem som inte är lika stort, men som ändå numera påverkar Åby gård, är att havsörnar tar lamm.
– Havsörnen tar lamm om vi låter tackorna lamma ute, så det har vi slutat med. För några år sedan tog havsörnen 30 av våra lamm. Därför släpper vi numera ut lammen på bete först då de blivit större.
Åby gård klarar att få lönsamhet i uppfödningen tack vare att gården har många ben att stå på. De föder även upp kor och grisar.
I hela Sverige har däremot produktionen av får/lamm-kött minskat kraftigt. I dag är vi bara självförsörjande till knappt 25 procent. 1995 var motsvarande siffra 55 procent. Resterande får- och lammkött som köps av svenskar importeras från andra länder, bland annat från Nya Zeeland, uppger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket.
– Ja, lammköttsproduktionen i Sverige börjar bli så marginell så att det här snart blir ointressant för slakterierna. Men många invandrargrupper äter mycket lamm och 95 procent av vårt lammkött säljer vi till den typen av kunder. Främst säljer vi köttet i vår egen gårdsbutik, säger Ulla Larsson på Åby gård innan hon skyndar vidare för att hinna fixa även med gårdsbutiken inför påsken som jämte julen är årets största mathögtid.