Här sköter sig hästarna själva

En ny anläggning för islandshästar har öppnat i Marmatorp, utanför Knivsta. Här är det hästarna själva som med hjälp av en dator bestämmer när de ska ha foder eller vila.

Far och dotter Curt och Annah Thärnström.

Far och dotter Curt och Annah Thärnström.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2012-12-21 12:04

– Vi är Sveriges första islandshästanläggning med så kallat Active stable. Idén kommer från början från Tyskland, säger Curt Thärnström.

Familjen Thärnström äger Marma gård i Lagga och den nya hästanläggningen har familjen byggt på mark utmed vägen som går mellan Knivsta och Lagga. Curt Thärnströms dotter, Annah Thärnström, har tidigare bland annat gått Jällaskolans hästhållningsutbildning och arbetat på en gård med islandshästar.
– Men grunden är att vi här kommer att kunna ha helinackordering för 14 islänningar. Utöver den speciella hagen och andra hagar så har vi också byggt en uppvärmd sjukbox, fikarum, omklädningsrum med dusch, en sadelkammare med låsbara sadelskåp, en ridbana och en rakbana, säger Curt Thärnström.

Han säger att de har fått många positiva reaktioner på det nya sättet att bygga upp en hästanläggning.
– Vi gör det här för att vi är övertygade om att hästarna mår bäst av att leva ute och att de kan äta lite då och då under dagarna, säger Annah Thärnström.

I den stora hagen på gården finns en station med två spiltor i vilka hästarna kan gå in själva för att äta hösilage. När de kommer in öppnas en lucka och de kan äta av fodret. Bakom hästen går en grind ner så att den får äta i fred. På samma sätt finns även en kraftfoderstation i hagen. Och när hästarna är trötta kan de gå in i ligghallen för att vila.
– Varje häst har en transponder runt halsen. Genom det här systemet är hästen fri och kan gå och äta lite i taget när den vill dygnet runt, säger Anna Thärnström.
På en dator ställer hon in hur mycket foder varje häst ska ha. På samma dator kan man varje kväll klockan 18 se hur mycket varje häst har ätit.
– Vi har också ett säkerhetssystem som gör att vi får sms om det exempelvis skulle bli strömavbrott, säger Annah Thärnström.

Hon säger att inte så många känner till att de här möjligheterna finns inom hästbranschen. Men hon tror att det är på gång även på stora anläggningar som Strömsholm och Flyinge.
– Ändå är det egentligen inget nytt och när det gäller exempelvis kor så har datorer använts i många år vid utfodring, säger Annah Thärnström.

Curt Thärnström tror att det handlar mer om människans vilja att vistas inomhus på vintern.
– Människor tycker det är varmt och skönt i stallet, men de flesta hästar mår bättre av att vistas ute. Det är det mest naturliga för dem att gå fritt i sin flock i stället för att stå i en box på natten, säger Curt Thärnström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om