Hastigheterna sänks på Knivstas gator

Allt fler oskyddade trafikanter i länet omkommer eller skadas svårtDen här veckan görs en satsning på ökad trafiksäkerhet i Knivsta. Samtidigt informerar kommunen om de lägre hastighetsgränser som träder i kraft om drygt en månad.

Knivsta2011-08-24 08:46

Bakgrunden till att Knivsta kommun, NTF och polisen arrangerar en temavecka för ökad trafiksäkerhet är i första hand att många oskyddade, ovana trafikanter vistas i trafiken i samband med skolstarten. I Uppsala län har antalet omkomna och svårt skadade fotgängare och cyklister ökat under det senaste året.
– Vi tror att det är bra att åtminstone en gång per år fokusera på frågan så att vi trafikanter får oss en tankeställare, säger Lennart Zetterlund, gatuchef i Knivsta kommun.
Knivsta kommuns anställda har i sommar jobbat med de vägar som finns närmast skolorna.
– Vi har bland annat separerat gång- och cykelvägar från bilvägar och gjort övergångsställena mer synliga och belysta, säger Lennart Zetterlund.

De kommande hastighetssänkningarna är också ett led i att öka säkerheten för Knivstas gående och cyklister. 1 oktober kommer alla gator i Knivstas och Alsikes bostadsområden bli 30-skyltade. Hastigheten på genomfartsgator med busstrafik blir 40 kilometer i timmen och på infartsleder som Brunnbyleden blir hastigheten 60. Samtidigt tror beslutsfattarna och tjänstemännen inte att sänkta hastigheter räcker.
– Nej, det är inte bara att skylta om. På vissa håll som exempelvis vid Thunmanskolan, blir det även fartgupp, säger Lennart Zetterlund.
Knivsta är en av de kommuner som kommit längst i arbetet med översynen av de lokala hastighetsgränserna. Under parollen ”Rätt fart i staden” har en konsult haft i uppdrag att titta på hur Knivstas och Alsikes lokalgator är utformade och hur detta överensstämmer med vilka hastigheter man vill ha på olika sträckor.

Sämst anses trafiksäkerheten vara vid Gredelbyleden utanför Gredelbyskolan.
Där kommer hastigheten att sänkas från 50 till 40 kilometer i timmen.
– Risken för en fotgängare att dödas vid en kollision i 50 kilometer i timmen är nästan dubbelt så stor än vid en kollision i 40 kilometer i timmen. Nio av tio oskyddade trafikanter överlever att bli påkörda av en bil som kör 30 km, säger Claes Litsner, verksamhetsledare vid NTF i Uppsala län om fördelen med att sänka hastigheterna.

Räcker en hastighetssänkning på Gredelbyleden?
– Nej, det kommer att bli svårt att få folk att hålla hastigheten där, utan att förändra gatumiljön. Men Gredelbyleden är inte lätt att åtgärda eftersom lastbilar och arbetsfordon behöver komma fram där. Samtidigt kommer skolan att flytta så på längre sikt försvinner problemet åtminstone för skolbarnen, säger Lennart Zetterlund.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om