Hästklubben som breddade sig

Olunda Ryttarförening satsar mycket på ungdomsverksamheten. Här finns även andra aktiviteter än ridning på schemat. Arbete mot mobbning, fysisk träning, läxläsning och teater är några av inslagen.

Sara Mattson, Eva Gunsäter och Sara Nordström på Olunda ryttargård.

Sara Mattson, Eva Gunsäter och Sara Nordström på Olunda ryttargård.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2010-01-21 07:05
Ridskolans chef Eva Gunsäter har just kommit in i klubbhuset från vinterkylan i hagarna och stallet. Det syns att hon brinner för sitt jobb när hon berättar. Att arbeta med hästar och ungdomar är livet för henne, trots att det innebär många långa arbetsdagar.
- Man får tillbaka mycket också. Det roligaste med jobbet är den otroliga respons vi får från både ungdomar och föräldrar. Vi vill satsa på bredden, inte toppen så att så många som möjligt kan vara med, säger Eva Gunsäter.

Ridskolan drivs i Olunda Ryttarförenings regi. Olunda Ryttarförening, som är en ideell förening, bildades sommaren 2004. I dag har man över 200 medlemmar.
- Vi vill skapa en meningsfull fritidssysselsättning för barn och ungdomar och på så sätt motverka utanförskap och droganvändning. Det är det som är bakgrunden till att vi för några år sedan sökte bidrag från Idrottslyftet för att utveckla vår ungdomsverksamhet, säger Eva Gunsäter.

Bakom det framgångsrika ungdomsarbetet i klubben ligger en medveten satsning på ridskolans ledare och instruktörer. I dag är Olunda Ryttarförening den ridskola i Uppland som har flest studietimmar hos Sisu idrottsutbildarna som är idrottens studie- och utbildningsorganisation. Andra samarbetspartners kring olika projekt är Knivsta kommun och Svenska ridsportförbundet samt markägaren i Olunda som stöttar ridskolan.

På ridskolan finns det många olika grupper för utbildning i ridning och hästskötsel. Här finns allt från ridlekis till en riddargrupp och vuxenridning. Riddargruppen inleddes med ett riddarläger som drevs genom ett projektarbete av gymnasieeleverna Emma Sundström och Lisa Skogsberg. I dag leds gruppen av Emma Sundström och Clas Lundberg från riddarsällskapet Celeres Nordica. Deltagarna i Olundas riddargrupp är bara killar.
- Vi har gjort så för att killarna också ska få vara med. Ur ett jämställdhetsperspektiv är det ju lite tvärtom inom ridsporten, här är det av tradition mest tjejer, säger Eva Gunsäter.

Under våren fortsätter man att försöka bredda verksamheten genom bland annat riddarridning för fler samt voltige, körning och västernridning.
- På sidan om ridkurserna har vi ofta läger med massor av aktiviteter. Våra läger och kurser handlar exempelvis om att motverka mobbning och alkohol- och droganvändning. Vi börjar redan i tidiga åldrar med att försöka stärka självförtroende och självkänsla i ett projekt som heter "var rädd om din kompis", säger Eva Gunsäter.

I vår kommer även fysiska idrottsträningspass anpassade för de muskler man använder mest i ridning att fortsätta här. Att hästarna och eleverna ska må bra både psykiskt och fysiskt är ett återkommande tema i ridskolans kurser.
De delar som handlar om läxläsning, stallpyssel, att leda de yngsta barnens hästar med mera står den nybildade Olunda stallklubb för som 10-14-åringarna i föreningen på eget initiativ har bildat och driver själva.

Allt i den växande föreningen är frid och fröjd, men ett starkt önskemål är att få ett stort ridhus, eller ett ridtält, där inte bara de yngsta barnens hästar får plats.
- Ridsporten växer över huvud taget och vi skulle behöva ett ridhus här. Bland annat för att också kunna satsa på handikappridning, vilket finns ett stort behov av, säger Eva Gunsäter.

Utbildningsnämndens ordförande Camilla Westerborn (FP) säger att kommunen vill stötta föreningen mer, men att man ännu inte har löst hur det ska gå till.
- Vi tycker att Olunda Ryttarförening har en väldigt bra verksamhet med bredd, precis som vi vill ha här i kommunen och vi funderar nu på hur ridhusfrågan ska kunna lösas på ett bra sätt, säger Camilla Westerborn.
Gemenskap och sammanhållning är nyckelord på Olunda ryttargård.
- Vi vill att alla ska känna delaktighet och gemenskap här. Ridskolor är ju en fritidsgård för många ungdomar. Man kan inte heller komma i från att det här är den största tjejsporten och vi tycker att den bör få resurser och möjlighet att utvecklas som alla andra sporter, säger Eva Gunsäter.
Fakta idrottslyftet

Riksidrottsförbundet har fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet under fyra år fram till och med i år. Huvudinriktningen är att få fler att idrotta längre upp i åldrarna. Arbetet ska utgå från ett jämställd- och jämlikhetsperspektiv.

Föreningarna som deltar ska arbeta med att utveckla förbund och föreningar, öka tillgängligheten till anläggningar och idrottsmiljöer, rekrytera och utveckla ledare samt samverka med skolan. Olunda Ryttarförening har bland annat samarbetat med Alsikeskolan. Olunda RF satsar på amatörism och bredd, i stället för på elit eftersom det även enligt Riksidrottsförbundet gynnar flickor som kollektiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om