Det anser Ronny Grandin som på måndag vräks från en kommunal lägenhet i Knivsta.
I september förra året miste Ronny Grandin sin lägenhet i branden i Ängby krog. Han hade ingen försäkring och bodde efter branden i sin bil under nästan tre vintermånader.
– Ronny har bott 15 år i Knivsta. Först efter påtryckningar fick han hjälp av kommunen att få en annan lägenhet. Men de sa inte då att det bara var en träningslägenhet, säger Roffe Jonsson som är Ronny Grandins stödperson vid myndighetskontakter.
Bakgrunden till att kommunen vill avhysa Ronny Grandin från lägenheten är att han inte tar ansvar för att komma vidare ut i arbete eller utbildning.
Samtidigt hävdar Ronny Grandin att han varit på Arbetsförmedlingen, men att hans kontaktperson har varit sjuk när han kommit dit. Han säger också att han inte har några klagomål på att han ska ha stört grannarna eller liknande samt att han vet att det finns lediga lägenheter i Knivsta.
– Det Ronny skulle behöva för att komma in på arbetsmarknaden igen är en fast bostad och en grundläggande datorkurs. Men i stället för att hjälpa till med det så slår kommunen nu undan benen för honom, säger Roffe Jonsson.
Han anser att vräkningen från träningslägenheten innebär att Ronny troligtvis hamnar på en parkbänk i stället för att återhämta sig.
– Handläggaren sa att det finns lägenheter lediga i Morgongåva, men de sa inte till hyresvärden att Ronny inte har något jobb så han kanske inte ens får en lägenhet där, säger Roffe Jonsson.
Han tycker det är fel av Knivsta kommun att flytta över sina socialbidragskostnader till andra kommuner.
– Han ska väl inte behöva lida dubbelt för att hans bostad brann ner. I Stockholm har de infört rätten till tak över huvudet, men i Knivsta finns tydligen inget sådant för hemlösa, säger Roffe Jonsson som misstänker att träningslägenheten dessutom kommer att stå tom efter 11 juni.
Roffe Jonsson och Jonny Grandin kommer nu att överklaga Knivsta kommuns handläggning till Förvaltningsrätten med syfte att avhysningen skjuts upp till en domstol har avgjort ärendet.
Mikael Sjöberg, chef för vuxenenheten på Knivsta kommuns sociala enhet, svarar att deras utgångspunkt är att den enskilde själv ska lösa sin bostadssituation.
– När det gäller bränder så hjälper kommunen till om den enskilde inte har försäkring eller om hyresvärden inte kan hjälpa till med en tillfällig bostad. När folk har andra problem träder kommunen också in om bostadsfrågan inte går att lösa på annat sätt, men det finns ingen särskild rätt till bostad, säger Mikael Sjöberg.
Blir de inte sura i andra kommuner när ni flyttar i väg bidragstagare?
– Det är inte vi som skriver kontrakt med folk utan det gör hyresvärdarna. Vi tipsar inte om lägenheter i andra kommuner för att bli av med folk, utan för att lösa deras behov. Samtidigt får vi hit personer som exempelvis flyttar till kompisar som också behöver bidrag. Det är så det fungerar, säger Mikael Sjöberg.
Han säger att vissa hyresvärdar fortfarande ger folk utan fast inkomst en chans att hyra bostad.
– Har man inte ett jobb på sin hemort eller barn här så måste man söka där det finns lediga bostäder. Säger man till socialförvaltningen att man inte har några problem som man behöver träna bort så räknas man som en person som ska söka bostad själv och som inte kan bo i våra träningslägenheter, säger Mikael Sjöberg.
Samtidigt poängterar han att det bästa vore om fler ville bygga hyresrätter i Knivsta.
– I dag är det många, speciellt ungdomar, som måste flytta från kommunen för att få bostad. Om man inte har pengar att köpa en bostadsrätt för så får man ställa sig i bostadskön och den är tre år lång. Men förhoppningsvis kommer snart några fler lägenheter att byggas på Sågenområdet, säger Mikael Sjöberg.