Het debatt inför dagens kyrkoval

Känslorna svallar högt inför kyrkovalet i Knivsta. Makthavarna i pastoratet anklagas för diskriminering och kvinnoprästmotstånd. Lögn, svarar ordföranden i kyrkorådet.

Knivsta2013-09-15 09:00

Det finns till kyrkovalet på söndag tre olika nomineringsgrupper att välja mellan i Knivsta pastorat. Dessa är Posk, Kyrkans framtid i Knivsta pastorat samt den nybildade gruppen Demokrati och omsorg.

Paul Ciszuk som tillsammans med bland andra Iris Denstedt-Stigzelius startat den nya nomineringsgruppen, tycker att kyrkan lider av ett stort demokratiskt underskott. Och bland Posk:s medlemmar sjuder ett starkt missnöje med hur mycket i Pastoratet som ”beslutas bakom stängda dörrar”.
– Det finns även mer diskriminering än vad jag kunde ana inom pastoratet, säger Clare Ruth Mellqvist, en av kandidaterna för Posk.

Vid förra valet fick de som nu ingår i Kyrkans framtid flest röster i hela pastoratet, men i Knivsta församling fick Posk lite över hälften av rösterna. Trots det är det inte Posk som styr i Knivsta församling, eftersom båda partierna fick varsina 6 mandat och antalet röstande med kyrkoherden var 13. Omröstningen var sluten.
– Jag är övertygad om att våra sex medlemmar röstade på att någon från vår grupp skulle bli ordförande i kyrkorådet, säger Lennart Lundberg, Posk, som menar att hade reglerna varit bättre så hade det största partiet fått posten.

En annan kritik som Posk har är att kvinnliga präster inte schemaläggs i Östuna och Alsike kyrkor, eftersom det sägs finnas ett kvinnoprästmotstånd bland församlingsbor där.
– När kyrkan inte tar ställning legitimeras kvinnoprästmotståndet, säger Clare Ruth Mellqvist.

Kyrkorådets ordförande Eva Okfors, kandiderar även för Frimodig kyrka i Uppsala stift. Frimodig kyrka anses av Posk vara motståndare till kvinnliga präster och äktenskap mellan homosexuella.
Men det här är något som Eva Okfors bestämt tillbakavisar.
– Det är väldigt svårt att få stopp på de lögner som Posk sprider. Frimodig kyrka har exempelvis kvinnliga präster på sin lista, säger Eva Okfors.

I Knivsta pastorat finns en kvinnlig präst. Hennes huvudansvar är Vassunda och Lagga församlingar.
– Hon har tjänstgjort i Östuna och Alsike kyrkor också och hon skulle kunna göra det när som helst igen om det behövs, svarar Eva Okfors och påpekar att det är prästerna som beslutar vilka de vill viga, inte politikerna.

Hon menar att deras gruppering måste få fortsätta det långsiktiga samarbetet mellan församlingarna som de startat.
– Vi har lyckats med vårt arbete och många kommer på studiebesök hit. Vi är dessutom de enda som har kandidater från pastoratets samtliga sex församlingar, vilket är viktigt ur demokratisk synvinkel, säger Eva Okfors.
Clare Ruth Mellqvist vill att pastoratet ökar andelen kvinnliga präster
– Jag vill att vår kyrka tar en ledande ställning i arbetet för jämställdhet och rättvisa. Vi ska inte släpa efter i de här frågorna, utan i stället vara en förebild, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om