Rytmisk hiphop strömmar ur högtalarna i Hälsohusets sporthall i Knivsta. På golvet dansar en grupp glada barn och klappar i händerna när någon kompis går in i mitten för att göra en ”danskonst”.
Med hjälp av statliga pengar för projektet Skapande skola har många elever i Knivsta under senare år fått komma i kontakt med professionella kulturutövare. Den här terminen och nästa får alla tredjeklassare träffa danspedagog Ewa Burak vid fyra tillfällen.
– Målet är att eleverna ska få uppleva dans som uttryckssätt. Jag försöker förmedla dansglädje och inspirera eleverna att röra på sig, säger Ewa Burak.
Och eleverna, som den här dagen kommer från Gredelbyskolan, ser verkligen ut att vara med på noterna. De härmar Ewa, experimenterar själva med egna rörelser och här kommer en och annan hjulning eller breakdanskonst till musiken samtidigt som man hör många skratt under lektionen.
Att det nästa gång ska bli en liten uppvisning för andra elever verkar eleverna inte ett dugg nervösa inför.
– Det är kul att få dansa. Det är också bra eftersom vi får röra på oss, säger Tove Larsson, en av eleverna.
Hennes klasskompis Elias Sjöberg tycker också det är roligt att få dansa med Ewa Burak.
– Jag har aldrig provat att dansa förut. Det var roligt! Jag tycker hiphopen var roligast, säger Elias Sjöberg, som skulle kunna tänka sig att dansa mer i framtiden.
Genom lek och övningar kommer eleverna i kontakt med olika musik- och dansstilar. Under träffarna pratar Ewa Burak även om dansernas ursprung. Eleverna får prova på pardans i form av Lindy hop, traditionell afrikansk dans och modern dans i form av hiphop och streetdans.
– Etnisk och kulturell mångfald, jämställdhet, respekt och kamratskap är områden som eleverna naturligt kommer i kontakt med då vi pratar om dansernas ursprung, i pardansen och genom samarbetsövningar, säger Ewa Burak som önskar att det skulle finnas fler tillfällen till dans även till vardags i skolorna.
I exempelvis geografi skulle geografilärare och idrottslärare kunna samarbeta genom att skapa upplevelser av platser som berör och känns i den egna kroppen, enligt henne.
Läraren till klassen från Gredelbyskolan, Maria Franzén, är för första gången med under ett danspass. Hon är mycket positiv till att barnen får träffa professionella kulturutövare.
– Det är fantastiskt vad mycket barnen har lärt sig på bara tre lektioner. Jag har märkt även i klassrummet att barnen har varit supernöjda och de har pratat mycket om danspassen, säger Maria Franzén som också är glad över att barnen lärt sig mycket om nya kulturer.
– Att hip-hopen kommer från 1970-talets Bronx från början är det exempelvis inte så många som vet eller tänker på när de lyssnar på musiken, säger Maria Franzén.